Pensiile private ale românilor, aproape să primească o lovitură. Miza, de nivelul miliardelor de lei
O ambiguitate legislativă la Codul Fiscal ar putea impozita pensiile private cu 15% sau 20%, precum pensiile speciale, atrage atenţia Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), relatează Agerpres.
De Redactia Observator la 27.11.2023, 15:11APAPR avertizează că o ambiguitate legislativă din Codul fiscal creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private, asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca pensii speciale) începând cu 1 ianuarie 2024.
Pensiile private ale românilor, impozitate mai mult
Potrivit unui comunicat al APAPR, în aceste condiţii, în loc de impozitarea plăţilor din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent şi precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România.
"Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanţii la fondurile de pensii private şi beneficiarii plăţilor, astfel că APAPR a demarat, în dialog instituţional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguităţi legislative. Mai precis, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 şi Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferenţa dintre principiul contributiv care guvernează prin excelenţă pensiile private şi cel necontributiv al pensiilor speciale. În esenţă, APAPR solicită menţinerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%", subliniază comunicatul citat.
- Modificarea PNRR, cu două tăișuri: undă verde la creșterea pensiilor, însă pierdem o sumă uriașă pentru...
- Articolul strecurat în Legea Pensiilor care ar putea afecta toţi angajaţii. De unde vrea să ia Guvernul banii
- Un milion de români nu mai contribuie la Pilonul II de pensie. Angajaţii care vor avea o pensie privată mai mică...
- Câți bani are strânși la Pilonul II de Pensii un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani
La Pilonul II, plăţile sunt estimate să ajungă la 1 miliard de lei în 2023
Reprezentanţii Asociaţiei arată că miza acestei clarificări legislative constă în plăţi de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăţilor realizate de fondurile de pensii private fiind în creştere exponenţială.
Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI şi Pilonul III) au făcut plăţi în valoare totală de peste 2,36 miliarde de lei către aproape 210.000 de beneficiari, precizează APAPR. Doar pe Pilonul II, plăţile sunt estimate să ajungă la 1 miliard de lei în 2023, aproape cât suma de 1,1 miliarde de lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creştere exponenţial este estimat să continue şi anii următori.
Drulă: PNL și PSD, încetați atacurile la Pilonul II! Pensiile private nu sunt pensii speciale
Președintele USR, Cătălin Drulă, le-a cerut azi iderilor coaliției PNL-PSD să înceteze atacurile la Pilonului II de Pensii.
"Noul lor plan: tratează pensiile private la fel ca pensiile speciale. Dacă până acum pensiile private erau impozitate cu 10%, acum, printr-o simplă modificare la Codul Fiscal, am putea avea o impozitare de până la 20%. Este vorba despre un haos legislativ, o ambiguitate în Codul Fiscal – mai precis, Legea 282/2023 – care pune în aceeași oală munca noastră cu privilegiile nesustenabile ale unora. Este inacceptabil să spui că pensiile din Pilonul II, bazate pe contributivitate, sunt același lucru cu pensiile speciale", afirmă Cătălin Drulă.
Liderul USR mai spune că nu este primul atac la Pilonul II de pensii gândit de cei de la PNL și PSD. "Deja avem 1 milion de români, angajați din IT, construcții, industria alimentară și agricultură care vor avea o pensie mai mică din cauza modificărilor la Codul Fiscal. Toate astea nu s-ar fi putut întâmpla fără acordul ministrului PNL al Finanțelor", a transmis Cătălin Drulă.