Antena Meniu Search
x

Video Articolul strecurat în Legea Pensiilor care ar putea afecta toţi angajaţii. De unde vrea să ia Guvernul banii

Majorarea contribuţiei la pensii, măsura ce ar afecta toţi angajatii din România, indiferent că lucrează la Stat sau în mediul privat, este solutia de avarie pregătită de Guvern dacă nu vor exista bani pentru majorările de pensii promise în an electoral. Noua lege a pensiilor a fost adoptată, dar greul abia începe: testul suprem va fi recalcularea pensiilor din luna septembrie. Doar că, cel putin deocamdată, nu există softul pentru marea recalculare. 

de Redactia Observator

la 21.11.2023, 19:42

Vezi și

"Doamna ministru, am găsit articolul care arată clar: dacă se constată depăşirea cheltuielilor cu pensiile publice, Guvernul poate crește CAS. Acesta este articolul, doamna ministru! V-am făcut toate declaraţiile."

În prezent, salariaţii din România achită o contribuţie de asigurări sociale egală cu 25% din salariul brut. Din această sumă, o parte de 3,75% este contribuţia la Pilonul II. De la 1 ianuarie, contributia la pensiile private va creşte la 4,75%. Asta înseamnă că suma vărsată lunar în Bugetul pensiilor de Stat va fi de 20% din salariul brut. 

Un articol strecurat în Legea Pensiilor permite Guvernului să majoreze contribuţia de asigurări sociale în cazul în care cheltuielile totale cu pensiile vor depăşi estimările Statului ca procent din PIB.

Ce spun guvernanţii?

Pe acelaşi subiect

"De ce aţi lăsat acea fereastră pentru a putea să creşteţi taxele în lege? E trecută în lege clar, negru pe alb!"

Marcel Ciolacu, premierul României: "Este un articol pe care îl au toate statele membre UE, este o pârghie a Comisiei pentru fiecare stat."

Guvernul promite o majorare a pensiilor în două etape anul viitor. Indexarea cu inflatia, adică o crestere de 13,8% de la 1 ianuarie, şi o nouă majorare după recalcularea pensiilor în luna septembrie, în prag de alageri. În total, Guvernul estimează că pensiile românilor vor consuma din buget 146 de miliarde de lei anul viitor. Cu 25 de miliarde în plus fată de anul curent.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Sunt ferm convins că vom găsi toată suma atunci când vom veni cu Legea Bugetului."

Reporter: "Deci nu există banii în acest moment?"

Marcel Ciolacu, premierul României: "În logica mea înseamnă că urmează o construcţie a Bugetului."

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: "Nu vor fi tăieri. Nu vor fi taxe suplimentare. Este evident că trebuie făcute reforme pentru o mai bună colectare şi pentru scăderea evaziunii fiscale."

Legea pensiilor va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis

Legea adoptată de Parlament va ajunge la promulgare pe masa presedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, Guvernul va stabili normele de aplicare, dar mai rămâne o problemă. Deocamdată nu există softul pentru recalcularea pensiilor. Este vorba despre programul informatic bazat pe noua formulă de calcul - o aplicaţie ce va fi instalată pe toate calculatoarele din casele judetene de pensii. 

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: "Timpul este foarte scurt, foarte condensat. Avem termen trei luni de zile să facem aceste norme şi după aceea vom putea să facem noul program informatic care să respecte noua lege a pensiilor."

Potrivit Guvernului, Comisia Europeană a acceptat eliminarea pragului de 9,4% din PIB impus initial în PNRR pentru cheltuiala totală a Statului cu pensiile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Articolul strecurat în Legea Pensiilor care ar putea afecta toţi angajaţii. De unde vrea să ia Guvernul banii