Pericolul pesticidelor din alimente, combătut cu o tehnologie de detectare a substanțelor toxice
Un nou semnal de alarmă este ridicat de specialiştii din industria alimentară, care se întreabă tot mai des dacă mâncarea pe care o găsim în magazine şi pieţe este sigură pentru sănătatea noastră.
De Redactia Observator la 11.04.2019, 19:11- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un nou semnal de alarmă este ridicat de specialiştii din industria alimentară, care se întreabă tot mai des dacă mâncarea pe care o găsim în magazine şi pieţe este sigură pentru sănătatea noastră. În premieră, România are tehnologia necesară pentru a detecta peste 600 de tipuri de substanţe toxice din alimente, într-un laborator privat. O necesitate pe piaţa actuală, având în vedere că suntem printre cei mai mari consumatori de pesticide din Europa. Peste 10 milioane de kilograme de astfel de produse chimice se vând anual în ţara noastră. Iar topul ne plasează tocmai alături de ţările din care importăm cantităţi record de fructe şi legume. Adică Franţa, Spania şi Italia.
Dacă în marile magazine există un control relativ privind calitatea alimentelor, în pieţe aproape nimeni nu mai respectă standardele.
Este concluzia specialiştilor din domeniu care, în ultimul timp, se confruntă tot mai des cu situaţii în care găsesc nereguli în laboratoare.
ALEXANDRU CÎRÎC, Director General ICA: Sunt produse din carne, de pildă, care pot fi contaminate cu Salmonella. Pe care, fie producătorii, fie retailerii, le retrag rapid de pe piaţă.
DANIELE ROSIELLO, reprezentantul unei companii: Astăzi, cele mai mari provocări sunt cu siguranţa bolile provocate de la Salmonella, Listeria, Escherichia coli, dar şi Norovirus.
În plus, pesticidele au devenit cei mai mari duşmani ai industriei alimentare, avertizează experţii. Laboratoarele lor sunt modernizate în permanenţă pentru a ţine pasul cu evoluţia producătorilor de chimicale.
ALEXANDRU CÎRÎC, Director General ICA: Reuşim să acoperim peste 600 de substanţe, peste 600 de pesticide. Dorim ca, în decursul unui an, să extindem la peste 800 de substanţe.
România se află pe locul cinci în Europa la consumul de pesticide, cu vânzări de peste zece milioane de kilograme pe an, arată cele mai recente date. Îngrijorător este că urmăm în acest top după Spania, Franţa, Italia şi Germania, adică ţările care ne furnizează cele mai mari cantităţi de legume şi fructe.
BJORN-THORALF ERXLEBEN, reprezentantul unui furnizor de soluții pentru produsele alimentare: Încercaţi să nu cumpăraţi doar de la marii producători, ci şi de la cei locali, pentru că, de multe ori, producătorii locali au produse de o calitate superioară.
Cât despre diferenţele privind calitatea alimentelor vândute sub acelaşi brand, specialiştii vin şi cu o explicaţie.
BJORN-THORALF ERXLEBEN, reprezentantul unui furnizor de soluții pentru produsele alimentare: Câteodată, fabricile locale încearcă să aplice un preţ mai mic pentru aceeaşi cantitate (n.r: pe care o livrează în vest) şi, câteodată, asta se traduce şi printr-o calitate mai scăzută. Dar nu înseamnă că produsele sunt, neaparat, periculoase pentru noi.
Într-un singur an, în România s-au vândut 4,5 milioane de kilograme de fungicide şi bactericide, 5 milioane de kilograme de erbicide şi peste 700.000 kg de insecticide şi acaricide, arată datele Eurostat.