Porcul de Crăciun, cumpărat pe Facebook, cu 15 lei kilogramul. De ce este o practică periculoasă
Porcul de Crăciun nu se mai cumpără de la obor sau de la supermarket, se rezervă direct din ograda crescătorilor. Costurile sunt mai mici, iar gustul e nepreţuit, spun clienţii. Din cauza pestei porcine, cererea e mai mare decât oferta. Chiar şi aşa, specialiştii ne recomandă să cumpărăm doar de la persoane autorizate şi care au avize sanitare.
De Redactia Observator la 31.10.2024, 20:38Anul acesta, porcul de Crăciun este la un click distanţă. În loc să-l luăm din piaţă sau de la crescători, îl găsim pe Internet.
Cu cât se vinde un porc pe Facebook
Pe reţelele de socializare, anunţurile sunt însoţite de fotografii, iar la descriere găsim şi preţul. Între 15 şi 18 lei pe kilogram în viu, în funcţie de fiecare regiune a ţării. Cine îl doreşte însă tranşat ori transportat la domiciliu va mai plăti câteva sute de lei.
Preţul e bun, spun clienţii, şi în plus carnea le este livrată la uşă de sărbători. Specialiştii trag însă un semnal de alarmă.
Şi în gospodării rezervările se fac tot acum. Cele mai căutate rase sunt mangaliţă, marele alb sau bazna.
"Înainte de Crăciun cu vreo 2 săptămâni, cam atunci vom şti exact preţul. Dar noi mergem pe un preţ acum de 20 de lei", spune un vânzător.
Din cauza pestei, în anumite zone tot mai puţini crescători au porci de vânzare, iar cererea depăşeste cu mult oferta.
Acum, un kilogram de porc în viu costă 15 - 17 lei, în timp ce rasele mai rare, precum Mangalița, ajung la 20 de lei pe kilogram. Specialiştii spun că prețurile vor crește cu până la 15% în apropiere de sărbători. În magazine carnea de porc se vinde cu preţuri între 26 d elei şi 34 de lei kilogramul. Şi aici se aşteaptă scumpiri.