Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fabricile din România aduc carne de porc din Chile, de la 13.000 de km. Cu cât cumpără kilogramul

Vom mânca şi mai mulţi cârnaţi din carne de porc adusă din Chile. Cel mai mare producător din statul sud-american a venit în România pentru a încheia noi contracte cu fabricile de la noi. Procesatorii preferă să importe de la mii de kilometri depărtare pentru că primesc un preţ mai bun. 

de Mădălina Chiţac

la 17.10.2024 , 20:16

Spania, Polonia, Ungaria şi, mai nou, Chile. Statul aflat la peste 13.000 de kilometri depărtare ne furnizează cantităţi tot mai mari de carne de porc. 

Carne din Chile pe mesele românilor

"Au deschis o nouă piaţă de desfacere a cărnii de porc, în România. Şi au avut succes", a declarat Julio Bravo, ambasadorul Republicii Chile în România. "Am început să exportăm în România anul trecut. Sperăm să exportăm cantităţi şi mai mari de carne de porc pe piaţa de aici. E o piaţă importantă pentru noi, una din cele mai importante din Uniunea Europeană", spune Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.

Vezi și

Cu ajutor diplomatic, unul din cei mai mari producători de carne din Chile ne-a vizitat deja ţara şi a semnat noi contracte cu fabricile de mezeluri de aici. "Sperăm ca, în 2025, să ajungem la 100 de containere cu carne de porc. Carne de porc congelată, la minus 18 grade, o încărcăm în portul Valparaiso din Chile şi timpul de tranzit până aici e de 40 de zile, până ajunge în Portul Constanţa", adaugă Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.

Pe acelaşi subiect

Preţul mediu pe kilogram: 3 euro

Anul acesta au ajuns în ţară 80 de containere cu carne. Un container are în jur de 24 de tone. Preţul mediu, pe kilogram, e de 3 euro.  "Vine din Chile cu un preţ mai bun. Şi atunci orice procesator de carne din România, în condiţiile în care primeşte o ofertă mai ieftină, chiar şi cu un leu pe kg, la mii de tone, este evident că face o economie", arată Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

Cumpărătorii nu sunt la fel de încântaţi. "Tocmai din Chile s-o aducem în România. E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem", crede un român. "În mod sigur nu poate fi nicio carne proaspătă care să-ţi aducă un aport nutritiv adevărat", spune un altul. "Ar trebui noi să dăm la ei, la export. Noi am avut o agricultură foarte dezvoltată şi atâtea fabrici de mezeluri", consideră un român.

Numai că, în urma pestei porcine, am ajuns să importăm 80% din carnea consumată. În faţa dependenţei de importuri, Ministerul Agriculturii nu face momentan decât promisiuni. "O nouă OUG privind dezvoltarea şi salvarea sectorului de porc din România. vom finanţa, în 2025 şi 2026, 60 de ferme în sectorul de porc.Vom integra reproducţia", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

"Este o glumă politică spusă în timpul campaniei electorale. Nu ai cum într-un an să redresezi sistemul. Nici în 4 ani", adaugă Dragoş Frumosu, expert industria alimentară. Volumul cărnii de porc importate de România în prima jumătate a anului depășește 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de numai 1,2 milioane de euro.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri economice » Fabricile din România aduc carne de porc din Chile, de la 13.000 de km. Cu cât cumpără kilogramul