Antena LIVE

Curs valutar

Povestea vinului spumant românesc. Circa trei milioane de sticle se deschid la sfârşit de an

Aproape jumătate din vinul spumant de pe piaţa din România se vinde în perioada sărbătorilor de iarnă.

De la 23.12.2017, 21:25
WhatsApp
Vezi și:

Aproape jumătate din vinul spumant de pe piaţa din România se vinde în perioada sărbătorilor de iarnă. Românii încă îi mai spun şampanie, deşi denumirea aparţine doar sticlelor care provin din zona Champagne, din Franţa. La noi se produce vinul spumant, aceeaşi băutură nobilă, care dospeşte mai bine de un an de zile în pivniţele producătorilor. Unul dintre ei şi-a deschis porţile pentru echipa Observator şi ne-a arătat cât de meticulos se face vinul spumant românesc.

La petrecerile de sfârşit de an, se ciocnesc paharele cu cea mai nobilă băutură din lume, vinul spumant. Băutura efervescentă se produce şi în România, dar are drum lung până ajunge pe masa de sărbători.

DUMITRU TOŞA - vicepreşedintele unei fabrici de şampanie

În aceste rezervoare recepţionăm vinul, după care facem cupajele, amestecăm tipurile de vin pe care le achiziţionăm. Deşi vinurile diferă de la an la an, noi suntem obligaţi să scoatem acelaşi gust al vinului spumant în fiecare an.

Din cele nouă rezervoare de peste 12 mii de litri, vinul ajunge în zona de tirajare.

DUMITRU TOŞA - vicepreşedintele unei fabrici de şampanie

Pregătim fermenţii, drojdii şi zaharuri, împreună cu vin. În aceste rezervoare introducem 4300 de litri de vin împreună cu 200 de litri de fermenţi, deci facem 4500 de litri, care echivalează la 6000 de sticle de vin spumant 0,75 litri.

Sticlele se păstrează în pivniţe. Acestea în care ne aflăm astăzi au fost construite în vremea regelui Carol I şi sunt acoperite cu un strat de cinci metri de pământ. În interior, temperatura este constantă, -14 grade.  Se dezvoltă însă o perdea de mucegai, care face ca aerul să fie respirabil.

În zona de fermentare, sticlele mai zăbovesc încă o lună. Apoi sunt depozitate la orizontală.

DUMITRU TOŞA - vicepreşedintele unei fabrici de şampanie

Fermentarea s-a încheiat şi ar trebui să stea pe autoliză cât considerăm noi, dar minim 11 luni, după care se trece la etapa următoare de remuaj. Aceste drojdii moarte, pe pereţii elicoidali, să le facem să ajungă pe pereţii sticlei.

După aproape un an, sticlele cu spumant ajung în rasteluri, înclinate cu capul în jos şi trec printr-un ritual zilnic.

Oamenii sunt vechi, reţeta se păstrează de un secol, iar pivniţele mustesc, mai curând a tradiţie, decât a licoare bahică. Românii devin şi ei mai interesaţi de această băutură, mai ales de sărbători.

DUMITRU TOŞA - vicepreşedintele unei fabrici de şampanie

Chiar suntem într-o zonă unde chiar pare că aţi vândut mult, anul acesta. Procentul este de 10% peste vânzările de anul trecut.

O sticlă de vin spumant costă între 15  şi 45 de lei în marile magazine. Dar există şi mărci care se vând cu câteva sute de lei. Conform unor analize de piaţă, din cele aproximativ opt milioane de sticle de spumant care se consumă în România, cam trei milioane se deschid de Revelion.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

social observatorweekend19 vin craciun sampanie
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024