Antena LIVE

Curs valutar

Povestea vinului spumant românesc. Circa trei milioane de sticle se deschid la sfârşit de an

Aproape jumătate din vinul spumant de pe piaţa din România se vinde în perioada sărbătorilor de iarnă.

De la 23.12.2017, 21:25
WhatsApp
Vezi și:

Aproape jumătate din vinul spumant de pe piaţa din România se vinde în perioada sărbătorilor de iarnă. Românii încă îi mai spun şampanie, deşi denumirea aparţine doar sticlelor care provin din zona Champagne, din Franţa. La noi se produce vinul spumant, aceeaşi băutură nobilă, care dospeşte mai bine de un an de zile în pivniţele producătorilor. Unul dintre ei şi-a deschis porţile pentru echipa Observator şi ne-a arătat cât de meticulos se face vinul spumant românesc.

La petrecerile de sfârşit de an, se ciocnesc paharele cu cea mai nobilă băutură din lume, vinul spumant. Băutura efervescentă se produce şi în România, dar are drum lung până ajunge pe masa de sărbători.

DUMITRU TOŞA - vicepreşedintele unei fabrici de şampanie

În aceste rezervoare recepţionăm vinul, după care facem cupajele, amestecăm tipurile de vin pe care le achiziţionăm. Deşi vinurile diferă de la an la an, noi suntem obligaţi să scoatem acelaşi gust al vinului spumant în fiecare an.

Din cele nouă rezervoare de peste 12 mii de litri, vinul ajunge în zona de tirajare.

DUMITRU TOŞA - vicepreşedintele unei fabrici de şampanie

Pregătim fermenţii, drojdii şi zaharuri, împreună cu vin. În aceste rezervoare introducem 4300 de litri de vin împreună cu 200 de litri de fermenţi, deci facem 4500 de litri, care echivalează la 6000 de sticle de vin spumant 0,75 litri.

Sticlele se păstrează în pivniţe. Acestea în care ne aflăm astăzi au fost construite în vremea regelui Carol I şi sunt acoperite cu un strat de cinci metri de pământ. În interior, temperatura este constantă, -14 grade.  Se dezvoltă însă o perdea de mucegai, care face ca aerul să fie respirabil.

În zona de fermentare, sticlele mai zăbovesc încă o lună. Apoi sunt depozitate la orizontală.

DUMITRU TOŞA - vicepreşedintele unei fabrici de şampanie

Fermentarea s-a încheiat şi ar trebui să stea pe autoliză cât considerăm noi, dar minim 11 luni, după care se trece la etapa următoare de remuaj. Aceste drojdii moarte, pe pereţii elicoidali, să le facem să ajungă pe pereţii sticlei.

După aproape un an, sticlele cu spumant ajung în rasteluri, înclinate cu capul în jos şi trec printr-un ritual zilnic.

Oamenii sunt vechi, reţeta se păstrează de un secol, iar pivniţele mustesc, mai curând a tradiţie, decât a licoare bahică. Românii devin şi ei mai interesaţi de această băutură, mai ales de sărbători.

DUMITRU TOŞA - vicepreşedintele unei fabrici de şampanie

Chiar suntem într-o zonă unde chiar pare că aţi vândut mult, anul acesta. Procentul este de 10% peste vânzările de anul trecut.

O sticlă de vin spumant costă între 15  şi 45 de lei în marile magazine. Dar există şi mărci care se vând cu câteva sute de lei. Conform unor analize de piaţă, din cele aproximativ opt milioane de sticle de spumant care se consumă în România, cam trei milioane se deschid de Revelion.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

social observatorweekend19 vin craciun sampanie
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o...
Fanatik.ro
Publicat 17.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
O bază aeriană NATO din Europa de Est va găzdui avioane de luptă cu capacitate...
spotmedia.ro
Publicat 16.10.2024
Câștigători Asia Express 2024 | Cum au triumfat Nicolai Tand și Sorin Brotnei...
Gandul
Publicat 17.10.2024
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
Adevărul
Publicat 17.10.2024
Care au fost ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce ar fi făcut în camera...
A1
Publicat 17.10.2024
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2024. Racii se îndrăgostesc. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.10.2024
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins...
spynews.ro
Publicat 17.10.2024
Eduard Novak e scandalizat: „Contabila ia 162.000 de euro, mai mult decât David...
GSP
Publicat 16.10.2024
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al...
Click.ro
Publicat 17.10.2024
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie...
Useit
Publicat 17.10.2024
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și...
Redacţia.ro
Publicat 17.10.2024
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian...
libertatea.ro
Publicat 17.10.2024
Tyla a purtat o costumație de înger la Victoria’s Secret Fashion Show 2024....
ZU
Publicat 17.10.2024
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged...
Hello taste
Publicat 17.10.2024
Sindromul ochilor uscați în sarcină: cauze și tratament
Deparinti
Publicat 17.10.2024
Cum este să fii avocat în România. Dezvăluiri de culise: „Se...
ziare.com
Publicat 17.10.2024
Paulina Mercado își anunță retragerea temporară din televiziune. Iubita lui...
Happy
Publicat 17.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Medicool
Publicat 17.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024