Prețul gazelor naturale a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani în Europa
Prețul gazelor naturale a urcat luni la 58 de euro pe megawatt-oră, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2023, din cauza vremii reci care accelerează reducerea depozitelor.
De Georgiana Dulgheru la 10.02.2025, 13:16- Percheziţii cu mascaţii la șeful de campanie al lui Călin Georgescu în dosarul finanţării electorale. DETALII la Observator 19:00
- Demisia lui Iohannis, pe prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Ruşii scriu că "decizia a fost determinată de mișcarea partidelor de extremă dreapta"
Preţul contractelor futures la gazele naturale au urcat luni la Title Transfer Facility (TTF) până la 58.066 megawatt-oră, adică o creştere de +3.69%, relatează tradingeconomics.com.
TTF este principalul hub de tranzacționare a gazelor naturale din Europa și servește drept etalon de referință pentru prețurile gazelor naturale pe piața europeană.
Nivel scăzut al stocurilor de gaze
Temperaturile prognozate sub zero grade în nord-vestul Europei au dus la o creștere a cererii de gaze pentru încălzire, alimentând o creștere susținută a prețurilor pe piață
- Transnistria respinge ajutorul UE de 60 de milioane €. Criza energetică din regiune continuă
- Ministrul Burduja trimite Corpul de control să verifice de ce depozitele de gaze ale Depogaz s-au golit atât de repede
- Slovacia primeşte gaze ruseşti prin conducta TurkStream. Volumele se vor dubla din aprilie
- Gazele s-au ieftinit uşor în Europa după ce China a impus tarife SUA. Depozitele de gaze din UE, la niveluri...
- Răspunsul Chinei la tarifele lui Trump: Anunţă taxe la mai multe produse americane și deschide o investigație...
- Cum a evitat Putin colapsul producţiei de petrol. A rezistat în ciuda sancțiunilor și atacurilor ucrainene asupra...
În prezent, consumul ridicat de gaze afectează deja stocurile, care sunt la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului de la criza energetică din 2022, doar 49% din capacitate, comparativ cu 67% în aceeași perioadă anul trecut, ceea ce ridică îngrijorări privind reumplerea depozitelor în vară.
Producția scăzută de energie eoliană a crescut și mai mult dependența de gaze naturale, amplificând tensiunile de pe piață.
Între timp, traderii urmăresc posibile perturbări comerciale cauzate de tarifele impuse de SUA. Donald Trump intenționează să aplice tarife vamale de 25% pe toate importurile de oțel și aluminiu, iar Uniunea Europeană ar putea fi vizată, ceea ce alimentează temerile privind măsuri de retorsiune.
Un război comercial ar putea crește şi preţul gazelor naturale lichefiate, mai ales că SUA rămâne principalul furnizor de LNG pentru Europa.