Transnistria respinge ajutorul UE de 60 de milioane €. Criza energetică din regiune continuă
Regiunea separatistă Transnistria a respins un ajutor de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru criza energetică, în favoarea unui nou mecanism de aprovizionare cu gaze, printr-o companie din Ungaria, plătind în avans costurile de tranzit prin Republica Moldova. Premierul moldovean Dorin Recean susține că Rusia a influențat decizia.
![dorin recean potret](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/10/609548/dorin-racean-r-moldova-99576297.webp?w=430&f=2&v=2)
- Percheziţii cu mascaţii la șeful de campanie al lui Călin Georgescu în dosarul finanţării electorale. DETALII la Observator 19:00
- Demisia lui Iohannis, pe prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Ruşii scriu că "decizia a fost determinată de mișcarea partidelor de extremă dreapta"
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat că administrația separatistă de la Tiraspol a refuzat sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană, un ajutor de 60 de milioane € destinat asigurării stabilității energetice în regiune.
''Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, a rezolvat o problemă gravă creată de Rusia - a dus căldură și lumină în casele locuitorilor din regiunea transnistreană. Oamenii au văzut ce înseamnă Rusia și ce înseamnă să ai Uniunea Europeană alături de tine. Banii din grantul european oferit gratuit din 1 februarie au fost utilizați integral'', a informat premierul Dorin Recean, într-o postare pe Facebook, scrie Agerpres.
- Reacţia Ursulei von der Leyen după tarifele de 25% pentru oţel şi aluminiu impuse de Trump. "UE va acţiona...
- Un pasager a atacat o însoțitoare de bord, apoi a deschis ușa și a sărit dintr-un Airbus A320 care se pregătea...
- Accident aviatic mortal, filmat pe un aeroport din Arizona. Momentul în care un avion privat se izbeşte de o...
- Vrăjitoarea Mariana este căutată în Europa, după ce a păcălit cu 730.000 de euro o austriacă. Averea...
- Cel mai puternic cutremur din ultima perioadă a zguduit Santorini. Seismul de 5,3 a fost resimțit în mai multe țări
Ajutor european refuzat în favoarea soluției impuse de Rusia
În postarea sa, Recean a explicat că, ''pe termen mediu, oferta UE de 60 de milioane de euro era o soluție care să dezlege regiunea transnistreană de șantajul și instabilitatea energetică. Tiraspolul a refuzat această soluție. Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii. Condiția de bază refuzată de Tiraspol a fost creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori. Prin urmare, nu pot primi bani din ajutorul european de 60 de milioane de euro”.
“Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe'', a mai punctat acesta.
Gaz importat printr-un intermediar din Ungaria
În lipsa sprijinului european, autoritățile transnistrene au găsit o altă soluție pentru aprovizionarea cu gaze. Regiunea va primi gaz prin intermediul companiei MET Gas and Energy Marketing AG, un trader european care va furniza gazul la frontiera Republicii Moldova. Plata va fi asigurată de JNX General Trading L.L.C., o companie cu sediul în Dubai.
"Pentru JNX General Trading L.L.C nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificați cetățeni moldoveni; MET Gas and Energy Marketing AG va livra gazul la frontiera cu R. Moldova în baza contractului semnat cu Moldovagaz", a precizat Recean.
Conform acestui acord, Tiraspolul va achita în avans costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera Republicii Moldova către regiunea separatistă, în baza unui contract între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
În ciuda refuzului ajutorului UE, Republica Moldova a decis să permită în continuare tranzitul gazului către Transnistria, dar cere măsuri concrete de deschidere din partea administrației separatiste.
"Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care să demonstreze deschidere", a afirmat premierul moldovean, enumerând mai multe măsuri pe care autoritățile transnistrene ar trebui să le adopte:
- Eliberarea deținuților politici;
- Rezolvarea situației liceului din Rîbnița, singura instituție de învățământ cu predare în limba română din Transnistria;
- Menținerea televiziunii publice moldovenești în grila de programe;
- Eliminarea punctelor de control instalate în 2022 – din cele 33 de puncte, 11 sunt încă active.
Recean a subliniat că acest acord nu implică Rusia sau alte entități, ci este o decizie luată de Chișinău pentru a asigura aprovizionarea cu gaz a locuitorilor din regiunea transnistreană.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰