Prețul petrolului european a depășit 120 de dolari barilul. Șoferii plătesc prețuri record pentru motorină și benzină - FT
Prețul petrolului european Brent a crescut luni la peste 120 de dolari pe baril, cel mai înalt nivel din ultimele două luni, relatează Financial Times. Cea mai mare valoare atinsă vreodată de petrolul Brent a fost de 147,5 dolari/baril, în timpul crizei financiare din 2008. Potrivit Reuters, liderii UE depun eforturi în ceasul al unsprezecelea pentru un acord cu privire la sancționarea petrolului din Rusia.
De Redactia Observator la 30.05.2022, 15:56Țițeiul Brent, de referință internațională, a atins un maxim al ultimelor două luni de 120,50 dolari pe baril, în timpul ședinței de tranzacționare de astăzi. Și prețul petrolului american (WTI) a crescut la peste 116 dolari pe baril.
UE, acord de principiu asupra interzicerii petrolului din Rusia - Reuters
Creșterea vine și pe fondul reluării discuțiilor despre embargoul UE asupra petrolului rusesc. Liderii Uniunii Europene ar urma să cadă de acord, în principiu, să interzică importurile de petrol din Rusia la summitul de luni și marți de la Bruxelles, dar, vor stabili mai târziu cum va funcționa embargoul în practică, potrivit unor diplomații, citați de Reuters.
Prețul combustibililor rafinați, cum ar fi motorina și benzina, a fost stimulat de o aprovizionarea slabă în puncte cheie de livrare, relatează Financial Times. Scăderea exporturilor de motorină din Rusia, pe care multe companii occidentale le evită sau le-au redus în urma războiului, a afectat piețele chiar mai mult decât țițeiul. Motorina se tranzacționează în Europa cu aproape de 1.200 de dolari pe tonă, un nivel record.
- Mai multe țări UE se bucură în tăcere de blocarea embargoului asupra petrolului din Rusia - Politico
- Unitatea UE începe să se prăbușească în fața sancțiunilor asupra Rusiei, avertizează Germania
- Embargo parțial. UE ar putea interzice doar livrările maritime de țiței rusesc, petrolul prin conducte ar fi exclus
Șoferii din multe țări plătesc prețuri record pentru motorină și benzină
Prețurile ridicate la țiței înseamnă că șoferii din multe țări plătesc prețuri record pentru motorină și benzină, chiar dacă țițeiul este încă cu mult sub maximul istoric de 147,50 dolari pe baril, pe care l-a atins în 2008, scrie Financial Times. O relaxare a restricțiilor Covid-19 și subvențiile guvernamentale au contribuit, totuși, la susținerea cererii, a declarat Keshav Lohiya de la Oilytics, o companie de consultanță. ”În ciuda prețurilor record în monedele locale, deciziile politice precum subvențiile continuă să distorsioneze piața”, a spus Lohiya.
Traderii monitorizează o eventuală decizie a UE cu privire la restricții parțiale sau un embargo total asupra achizițiilor de petrol rusesc în zilele următoare. Membrii UE se întâlnească din nou luni și marți. Unele state, cum ar fi Ungaria, s-au opus unei interdicții complete asupra achizițiilor de petrol din Rusia, dar UE vrea să crească presiunea asupra Rusiei.
Refuzul grupului OPEC+ de a accelera creșterea producției de petrol contribuie la creșterea prețurilor. Grupul se întâlnește joi și este de așteptat să-și mențină planul de creștere a producției cu aproximativ 400.000 de barili pe lună, țintă care este în vigoare încă de anul trecut. Preocupările legate de transportul prin Strâmtoarea Hormuz, prin care trec zilnic o treime din livrările maritime de petrol, s-au adăugat factorilor care au crescut prețul, după ce Iranul a confiscat vineri două nave cu țiței sub pavilion grecesc sub pretextul că nu au respectat reglementările maritime.
Gardienii Revoluţiei au anunţat sâmbătă că au confiscat două petroliere greceşt în Golful Persic, iar ministerul grec de Externe a acuzat Teheranul de ”piraterie”. Decizia pare a fi un act de răzbunare, după ce Lana, un petrolier sub pavilion rusesc ce transporta petrol iranian, a fost reţinut în aprilie în apele greceşti.