Antena Meniu Search
x

Mai multe țări UE se bucură în tăcere de blocarea embargoului asupra petrolului din Rusia - Politico

Pentru mulți lideri ai UE, creșterea inflației, în special costul energiei și al alimentelor, se dovedește a fi un inamic mai înfricoșător decât președintele rus Vladimir Putin, arată o analiză Politico despre eșecul deciderii unui embargo total asupra importurilor de petrol din Rusia.  Război Rusia - Ucraina, ziua 96 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 30.05.2022, 15:09

Mai multe țări UE se bucură în tăcere de blocarea embargoului asupra petrolului din Rusia - Politico
Mai multe țări UE se bucură în tăcere de blocarea embargoului asupra petrolului din Rusia - Politico - Profimedia

Incapacitatea UE de a obține un acord asupra întreruperii unui flux vital de venituri folosite de Kremlin pentru a finanța războiul din Ucraina vine în timp ce forțele ruse avansează încet, dar sigur, în Donbas. Orașele și satele ucrainene sunt aplatizate de armata lui Putin în timp ce oficialii UE se ceartă cum să împartă aproximativ 2 miliarde de euro rezervate pentru tranziția energetică și se acuză reciproc că exploatează războiul pentru o obține avantaje economice, scrie Politico. 

În timp ce rușii distrug Donbasul, statele UE se ceartă pe tehnicalități ale embargoului asupra petrolului

În condițiile în care armata ucraineană suferă pierderi grele și civili nevinovați mor în fiecare zi, oficialii ucraineni clocotesc de indignare în tăcere, mai ales după ce două capitale europene, Parisul și Roma, au lăsat de înțeles că Ucraina ar trebui să fie dispusă să facă concesii, eventual chiar să renunțe la teritorii, pentru a pune capăt razboiului. Președintele francez Emmanuel Macron a menționat chiar necesitatea de a evita orice umilire a Rusiei. ”Este ipocrizie într-o mare măsură,  sunt chestii interne”, a comentat un înalt diplomat ucrainean.

În privat, ucrainenii sunt furioși și dezamăgiți, se tem că lipsa de decizie asupra sancționării petrolului va însemna alte dezamăgiri atunci când vine vorba de sancționarea gazului rusesc și, mai ales, când vine vorba de speranța Ucrainei de a fi desemnată oficial ca țară candidată la UE. Un înalt diplomat ucrainean a spus că UE ar trebui să revină la principiile sale de bază - nu numai prin tăierea legăturile energetice cu Rusia, prin interzicerea petrolului și gazelor, ci și prin acordarea rapidă Ucrainei a statutului de candidat la UE.

Pe acelaşi subiect

În schimb, embargoul energetic este blocat, iar țări precum Olanda și Franța încearcă să reducă așteptările privind aderarea la UE. ”Practic, ceea ce facem este că aducem UE înapoi acolo unde a început, ca un proiect de pace”, a spus diplomatul ucrainean. ”Deci pentru a genera pace, pentru a genera securitate, într-un sens mai larg, ei ar trebui să-și asume responsabilitatea.” Până acum, însă, nu este clar dacă liderii UE sunt dispuși să-și asume o astfel de responsabilitate.

Mai multe țări UE se bucură în tăcere de blocarea embargoului total asupra petrolului

Complexitatea tehnică a acordării de scutiri și compensații pentru renunțarea parțială la petrolul rusesc va necesita probabil mai multe zile de muncă, au spus duminică seară diplomați ai UE. Unele țări membre sunt fixate pe posibilitatea ca Germania și Polonia să obțină avantaje economice dintr-o scutire a livrărilor de petrol prin conducte, deoarece ele evită riscul ca aprovizionarea lor să fie întreruptă sau să se scadă periculos de mult.

Ungaria se bazează pe o conductă care traversează Ucraina pentru livrările de țiței. Premierul ungar Viktor Orban este principalul obstacol în calea unui acord privind sancțiunile asupra petrolului, a cerut timp suplimentar pentru a introduce treptat embargoul, precum și compensații financiare majore pentru a ajuta la tranziția către surse alternative de energie. Dar multe alte țări se bucură în tăcere de blocarea sancțiunilor asupra petrolului, conform unor numeroși oficiali și diplomați UE, potrivit Politico

Era de așteptat ca perspectiva de a găsi surse alternative de energie după decenii de dependență de Rusia să fie una dificilă, iar procesul să fie și mai dureros, având în vedere că prețurile de consum au crescut și independent de război - din cauza unei serii de perturbări economice, legate de pandemia de coronavirus. Însă și liderii UE au găsit numeroase modalități de a nu face pași dureroși.

Al șaselea pachet de sancțiuni include excluderea Sberbank, cea mai mare bancă de consum din Rusia, din sistemul internațional de plăți SWIFT, precum și sancțiuni împotriva oficialilor militari responsabili de atrocitățile din Bucha și alte orașe ucrainene, precum și asupra Patriarhului Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, care a susținut războiul lui Putin. Țările UE ar fi putut vota celelalte măsuri din pachet fără a aștepta sancțiunile asupra petrolului, dar au insistat ca acestea să fie menținute împreună, amânând în final toate sancțiunile. De asemenea, țările UE ar fi putut decide individual să nu mai cumpere petrol rusesc - eliminând necesitatea unei dezbateri problematice.

Dar, în loc să acționeze decisiv, țările membre au continuat să se certe - inclusiv dacă concluziile viitorului summit al Consiliului European ar trebui să conțină un limbaj care să solicite încetarea focului în Ucraina. Deși fiecare capitală își dorește pacea, sunt dezacorduri puternice cu privire la posibilitatea de a sugera o încetare a focului fără o retragere completă a Rusiei din Ucraina.

Un alt diplomat de rang înalt al UE a apărat ce făcut blocul comunitar ca răspuns la război, spunând că țările europene abordează toate problemele dificile și că jurnaliștii s-au concentrat prea mult pe sancțiuni. Cu toate acestea, alți diplomați nu au încercat să mascheze faptul că amânarea embargoului este convenabilă pentru unele țări și, de asemenea, contribuie la amânarea unei discuții mai complexe privind interzicerea gazului rusesc.

”Gazul va fi și mai dificil. Dacă dorim o scutire pentru unul sau două state membre din motive specifice de securitate a aprovizionării, ar trebui să ne asigurăm că din punct de vedere legal... o vom face în așa fel încât să nu avem mai multe daune aduse piaței interne decât ne-am propus. Deci trebuie făcută cu mare atenție. Și aceasta este o problemă tehnică, legalistă, la care lucrăm încă”, a spus un înalt diplomat UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Mai multe țări UE se bucură în tăcere de blocarea embargoului asupra petrolului din Rusia - Politico