Primele măsuri după rezultatele PISA. Schimbări în programă și vouchere pentru părinți
Specialiştii în învăţământ sunt chemaţi, săptămâna viitoare, la Ministerul Educaţiei pentru a concepe metode noi de predare în şcolile româneşti. Apelul a venit după rezultatele dezastruoase de la testele PISA care au arătat că 44 la sută dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional.
De Redactia Observator la 04.12.2019, 22:00Specialiştii în învăţământ sunt chemaţi, săptămâna viitoare, la Ministerul Educaţiei pentru a concepe metode noi de predare în şcolile româneşti. Apelul a venit după rezultatele dezastruoase de la testele PISA care au arătat că 44 la sută dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional. În viitor, programa şcolară va pune mai mult accent pe partea practică, a promis ministrul, care a anunţat şi câteva prime măsuri.
Monica Anisie, ministrul Educaţiei - Săptămâna viitoare voi organiza o întâlnire de lucru cu toţi cei care îşi doresc să participe activ la partea decizională, o întâlnire de lucru privind problema alfabetizării funcţionale.
Este anunţul venit la o zi după ce au fost publicate rezultatele testelor PISA. Examenul internaţional a arătat că aproape jumătate dintre elevii români de 15 ani au dificultăţi să aplice în viaţa reală ceea ce învaţă la şcoală. Ministrul trimite noile generaţii de profesori la un masterat didactic. Cinci universităţi din ţară vor organiza astfel de programe, iar cadrele didactice vor fi învăţate cum să se implice mai mult în timpul orelor.
Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti - Elevii sunt în clasă ca la un spectacol fără să simtă că ei de fapt sunt angajaţi, că ei sunt actorii principali ai acelei piese.
Specialiştii în educaţie spun că şi programa şcolară are nevoie de schimbări fundamentale. La fel şi infrastructura.
Laviniu Lăcustă, sindicalist în Educaţie - Din păcate există foarte multe elemente care n-au nicio legătură cu realitatea, multă materie în plus pe care copiii trebuie să o înveţe inutil, care nu îi ajută la nimic.
Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti - Nu poţi să aplici metode interactive, dinamice, pedagogice, nu poţi să aplici ceea ce se numeşte astăzi pedagogii creative la clase care au 40 de elevi.
Guvernul promite, însă, că Educaţia va avea parte de mai mulţi bani, de anul viitor, prin accesarea de fonduri europene şi prin implicarea Ministerului Dezvoltării în îmbunătăţirea condiţiilor pentru elevi.
Raluca Turcan, vicepremierul României - În condiţiile dificile pe care trebuie să le acoperim cu bugetul pe anul 2020 încercăm ca tot ceea ce înseamnă bani direcţionaţi spre educaţie cumulat să fie minim 5 la sută din PIB.
Sunt promise şi vouchere. Părinţii vor putea folosi tichete pentru a plăti servicii afterschool, atât la stat, cât şi privat. Valoarea lor nu a fost încă stabilită.