Programul Noua Casă 2021. Plafonul de 1,5 miliarde de lei a fost epuizat în mai puţin de cinci luni
Noua casă a rămas fără fonduri. Interesul a fost atât de mare încât plafonul de 1,5 miliarde de lei a fost epuizat în mai puţin de cinci luni. Locuinţele de până în 70 de mii de euro continuă să fie atractive pentru tineri, pentru că şi avansul este mai mic. Autorităţile promit acum suplimentarea bugetului. Când şi cu cât, nimeni nu ştie însă.
De Redactia Observator la 19.08.2021, 13:00Peste 11 mii de tineri şi-au cumpărat anul acesta o casă cu ajutor de la stat. Majoritatea s-au îndreptat către locuinţele mai ieftine, pentru care şi-au permis să achite un avans de doar 5 la sută.
Tânăr: Prietena mea l-a accesat. Și-a dorit foarte mult să își ia o casă, să nu mai stea în chirie. Așa cât dădea la chirie plătește rată. Măcar rămâne cu ceva la final
Tânără: Dobânda este mai mică și implicit plătesc lunar mai puțin
De dobânzile mai mici prin comparaţie de cele la creditele ipotecare a profitat şi Bianca. Ea este acum proprietara unui duplex de lângă Sibiu, care valorează 80 de mii de euro.
Bianca Filivestru, client nouă casă: Dacă luam printr-un credit ipotecar, atunci avansul era de 25 la sută. Luând prin programul acesta avansul a fost de 15% și asta a fost cam principalul motiv pentru care am optat pentru acest program. Noi ne-am interesat din timp și am și rezervat plafon ca să fim siguri că putem să accesăm programul
Din 2021 inclusiv locuinţele mai scumpe pot fi luate prin noua casă
În acest an, regulile jocului s-au schimbat, aşa că inclusiv locuinţele mai scumpe pot fi luate prin noua casă. Imobilul nu trebuie să coste însă mai mult de 140.000 de euro. Banca va finanța cel mult 119.000 de euro. Diferența trebuie achitată de cumpărător sub formă unui avans de 15 la sută. Întocmai că la creditele ipotecare.
Dumitru Nancu, preşedintele Fondului de Garantare: A crescut numărul de camere. Pe primul loc sunt apartamentele cu trei camere. Este pentru prima dată când plafonul de 1,5 mld este epuizat atât de repede.
Oficialii Fondului de Garantare promit că se vor da bani în plus, dar nu se ştie când şi pentru câte credite vor ajunge.
Dumitru Nancu, preşedintele Fondului de Garantare: Având în vedere că este o rectificare pozitivă sigur vor fi alocați niște bani. Imediat după rectificarea bugetară sperăm să se suplimenteze plafonul la noua casă
Dragoș Nichifor, analist financiar: Niciun guvern n-a avut posibilitatea sau nu a fost suficient de prevăzător încât să ia măsuri din timp și să aloce fonduri suplimentare astfel încât programul să nu se întrerupă și mereu s-a ajuns că acele suplimentari să fie de valori foarte mici care să mai rezolve doar dosarele în așteptare.
În 12 ani, prin programul guvernamental Prima Casă, devenit apoi Nouă Casă, au fost cumpărate peste 300 de mii de locuinţe.