Antena Meniu Search
x

Video Băncile oferă "credite verzi" pentru achiziţia de locuinţe sau maşini eco. Care sunt condiţiile impuse pentru a accesa un astfel de credit

Băncile oferă mai nou împrumuturi verzi, pentru achiziţia de locuinţe sau maşini prietenoase cu mediul. Sunt credite cu dobanzi mai mici, dar variabile. Aşa că expertii ne avertizează să fim atenţi la supraîndatorare. O crestere cu un punct procentual a dobanzii înseamnă majorarea ratei lunare cu cateva sute de lei.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 15.08.2021, 20:55

Vezi și

Într-o Românie în care salariul mediu net abia dacă depăşeste 700 de euro, cumpărarea unei locuinţe fără împrumut la bancă e o misiune aproape imposibilă. Dincolo de produsele de creditare standard, băncile oferă acum şi aşa numitele împrumuturi verzi pe care le pot accesa cei care vor locuinţe eficiente energetic.

"Nivelul dobânzii variabile pleacă de la 3,55% pe an. Iar dobânda fixă pe 5 ani pleacă de un nivel de 3,98%. Valoarea minimă este o valoare foarte redusă de 45 mii lei putând urca până la un nivel maxim de aproape 1 milion euro", a declarat Vlad Huţuleac, reprezentant bancă.

Pe lângă actele obişnuite- cerere de credit, buletin, acord ANAF, documente imobil - cei care vor să acceseze astfel de împrumuturi trebuie să aibă şi un document care să dovedească şi că locuinţa pe care urmează să o achiziţioneze este încadrată în clasa de eficienţă energetică A sau deţine o certificare energetică. "Avem în momentul acesta cinci bănci care oferă populaţiei. Unele nu au comisioane de analiză, de evaluare imobil, tocmai pentru a le face mai atractive", a declart Irina Chiţu, analist financiar.

Cei care se gândesc la un astfel de imprumut trebuie sa ia in calcul şi faptul că locuinţele eficiente energetic sunt mai scumpe, prin urmare vor trebui sa imprumute mai multi bani din bancă. Spre exemplu, pentru un apartament de 70 de metri pătraţi de 98 de mii de euro, rata lunară este de 424 euro pe lună, iar costurile cu întretinerea sar de 100 de euro pe lună. Asta înseamnă un cost lunar total de peste 500 euro. În cazul unui apartament, de aceeasi dimensiune, dar încadrat în clasa energetică A, pretul locuinţei sare de 100 de mii de euro, prin urmare şi rata lunară este ceva mai mare - de 450 euro. Însă cheltuielile cu intretinerea sunt de trei ori mai mici. Când tragem linie si adunăm observăm că în acest caz costul lunar total este cu 43 de euro mai mic.

"Recomandarea mea ar fi sa opteze pentru un credit cu dobanda fixa în primii ani pentru ca astfel avem o siguranța asupra bugetului pe care îl avem", a declarat Vlad Huţuleac, reprezentant bancă. Mai nou, băncile oferă şi credite de nevoi personale pentru achiziţia de maşini electrice si hibride. "Dobanda este fixa, începe de la 5,49% și este cu aproape doi la suta mai mica decât dobanda standard, la creditele de nevoi personale.

Rata lunara este fixă și în lei", a declarat Iulia Rusu, reprezentant bancă. Condiţiile sunt aceleaşi ca la un credit de nevoi personale standard: vechime în muncă de cel putin un an, la ultimul angajator de cel puţin 6 luni şi un venit nimim de 1.000 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Băncile oferă "credite verzi" pentru achiziţia de locuinţe sau maşini eco. Care sunt condiţiile impuse pentru a accesa un astfel de credit