Rafinăria Petrotel a rușilor de la Lukoil va importa ţiţei din Kazahstan în locul celui rusesc - surse
Rafinaria Petrotel Ploieşti a grupului rus Lukoil care rafina ţiţei rusesc va importa petrol din Kazahstan pentru a-l înlocui pe cel rusesc, sancţionat de UE, potrivit unor surse Observator.
De Redactia Observator la 06.06.2022, 20:51În urma embargoului decis de Uniunea Europeană, existau zvonuri despre închiderea sau reducerea activităţii rafinăriei Petrotel. România importă 70% din necesarul de petrol, 20% din acesta provenind din Rusia, achiziţionat de rafinăria Petrotel. Rafinăriile din România importă aproximativ două treimi din țițeiul procesat. Singura rafinărie care funcționează cu țiței din producția internă este Petrobrazi, operată de OMV Petrom.
Lukoil folosește la Petrotel țiței importat din Rusia. Petromidia, operată de Rompetrol (parte a grupului KMG), prelucrează petrol extras din Kazahstan. Petrotel are o capacitate de 2,4 milioane tone. În cazul unei alte rafinării deținute de Lukoil în Europa, ISAB din Italia, se discută despre naționalizare.
Italia ar putea naţionaliza o rafinărie Lukoil din Sicilia
Autorităţile italiene analizează o posibilă naţionalizare, temporară, a rafinăriei ISAB de la Priolo, Sicilia, care este deţinută indirect de grupul petrolier rus Lukoil, aceasta fiind una dintre opţiuni în situaţia în care vor fi impuse sancţiuni împotriva petrolului rusesc, au declarat pentru Reuters două surse guvernamentale, potrivit Agerpres.
- Italia a crescut importurile de petrol din Rusia, deși UE lucrează la un embargo
- Știrile zilei, 10 mai 2022. Avion blocat în Satu Mare, după un furt la bord; Moarte misterioasă a unui director...
- Un director Lukoil a fost găsit mort în pivnița unui șaman. Omul de afaceri rus ar fi murit după un tratament cu...
Ministrul italian al Industriei, Giancarlo Giorgetti, intenţionează să propună varianta naţionalizării ISAB la reuniunea de joi a cabinetului de la Roma, a dezvăluit una dintre surse. În condiţiile în care Europa este puternic dependentă de importurile de petrol şi gaze din Rusia, ţările de pe continent au opinii diferite când vine vorba de un eventual embargou. Ucraina, Polonia şi Lituania se numără printre statele care sunt favorabile unui embargou care să vizeze importurile de petrol şi gaze din Rusia, în timp ce Germania şi Ungaria se opun unui embargou imediat.
Rafinăria ISAB, cea mai mare rafinărie de petrol din Italia în funcţie de capacitatea de procesare, obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul provenind de pe pieţele internaţionale. Însă unul din efectele invaziei ruseşti din Ucraina este că ISAB este nevoită să cumpere aproape tot ţiţeiul brut de la proprietarul rus Lukoil, din cauză că băncile internaţionale nu îi mai acorde credite.
Grupul petrolier Lukoil nu este în prezent vizat de sancţiunile internaţionale impuse mai multor entităţi ruseşti. "Deoarece nu primim credite de la nivel internaţional nu putem cumpăra ţiţei din altă parte", a declarat directorul general adjunct de la ISAB, Claudio Geraci. Potrivit acestuia, din cauza lipsei creditelor bancare şi companiile care lucrează cu ISAB nu vor mai fi plătite. Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţia rafinăriei. La rândul său Litasco este controlată de grupul Lukoil.
ISAB, care este responsabilă pentru 22% din capacitatea de rafinare a Italiei, este amplasată pe insula Sicilia şi închiderea ei ar afecta şomajul şi creşterea economică din această regiune. Fiorenzo Amato, un oficial local în cadrul sindicatului CGIL, a spus că în prezent nu există întreruperi în producţie dar a recunoscut că rafinăria ar putea întâmpina probleme dacă importurile de petrol rusesc vor fi oprite.
Înaintea pandemiei de COVID-19, rafinăria ISAB producea 10,6 milioane tone de produse rafinate pe an, 13% din producţia totală a Italiei. Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.