Antena Meniu Search
x

Italia a crescut importurile de petrol din Rusia, deși UE lucrează la un embargo

Statisticile citate de Kepler, o companie care colectează și analizează date legate de mărfuri, arată că Rusia a exportat 450.000 barili de petrol zilnic în luna mai către cumpărătorii italieni, de patru ori mai mult față de livrările din luna februarie, depășind un record stabilit în 2013, notează Financial Times.

de Adrian Popovici

la 23.05.2022, 14:07

Livrările de petrol rusesc au crescut în Italia.
Rafinăria Lukoil din Sicilia funcționează doar cu petrol rusesc de la începutul războiului din Ucraina. - Profimedia

Italia urmează să depășească Țările de Jos ca cel mai mare centru de import din UE pentru țițeiul rusesc pe mare. Două treimi din aceste exporturi sunt destinate portului Augusta din Sicilia, în apropiere de rafinăria ISAB controlată de ruși.

Rafinăria, care este deținută de compania rusească Lukoil, a reușit să își asigure aceste livrări în baza liniilor de credit de la băncile europene. Deși această companie petrolieră nu se află pe lista entităților sancționate, creditorii au încetat să-i ofere finanțare după ce UE a impus sancțiuni Moscovei pentru invadarea Ucrainei, forțând rafinăria să se bazeze exclusiv pe livrările de la compania-mamă, potrivit oficialilor guvernamentali, bancherilor și liderilor sindicali.

"Este paradoxal, UE a vrut să penalizeze importurile de energie din Rusia, dar aici (n.r. în Sicilia) au fost stimulate de sancțiuni", a declarat Alessandro Tripoli, secretar general al sindicatului FEMCA CISL. "Doar 30% din țițeiul ISAB era din Rusia înainte de sancțiuni, acum este în proporție de 100%, deoarece băncile italiene au blocat liniile de credit ale rafinăriei, astfel încât Lukoil a devenit singurul său furnizor", a mai adăugat acesta.

Creșterea importurilor are loc în timp ce Italia vrea să își reducă dependența de Rusia

Pe acelaşi subiect

Livrările tot mai mari de țiței către rafinăriile rusești din UE vin în timp ce blocul comunitar lucrează pentru a renunța la combustibilii fosili din Rusia și subliniază complexitatea implementării unui embargo asupra acestor importurilor, așa cum își dorește Bruxelles-ul.

ISAB procesează până la 22% din țițeiul care ajunge pe teritoriul Italiei și exportă în zeci de țări. Fondată în 1972, a fost achiziționată în 2008 de către Litasco, o entitate cu sediul în Elveția, controlată de Lukoil.

Exporturile de țiței rusesc au crescut, de asemenea, și în portul Trieste, aproape de granița nord-estică a Italiei. Portul este conectat prin conducta transalpină la două rafinării din Germania, care sunt deținute parțial de Rosneft, o altă companie de energie din Rusia.

Creșterea livrărilor de țiței vine în condițiile în care premierul Mario Draghi a făcut o prioritate din reducerea dependenței țării sale de gazul rusesc, marcând o schimbare majoră de politică externă. El dorește ca UE să pună în aplicare un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, dar Ungaria a declarat constant până acum că nu va accepta o astfel de interdicție, susținând că implică costuri prea mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Italia a crescut importurile de petrol din Rusia, deși UE lucrează la un embargo