Războiul din Ucraina a redus traficul de ţigări doar pe hârtie. România a pierdut, în ultimii 6 ani, 16 miliarde de lei din contrabandă
Războiul din Ucraina a redus semnificativ contrabanda cu tutun. Pe hârtie, cel puțin. În timp ce oficialii raportează o scădere cu două treimi a numărului de țigări capturate, în piețe și pe internet comerţul cu tutun nefiscalizat înfloreşte. Din acest motiv, statul român a pierdut, în ultimii 6 ani, aproape 16 miliarde de lei.
De Andre Rotaru la 26.05.2022, 20:28Zona Obor, București. Pe stradă, o femeie ne îndeamnă să cumpărăm țigări de la ea. Ne prezintă oferta şi e deschisă chiar la negociere. Poliția de frontieră spune că războiul a afectat puternic comerțul cu marfă de contrabandă. În ultimele 3 luni, oamenii legii au capturat de 3 ori mai puține țigări contrafăcute față de anul trecut. De la începutul acestui an şi până în prezent, în România au fost capturate peste 11 milioane de ţigarete contrafăcute. Pare mult, însă trebuie să ne gândim la faptul că acestea nu înseamnă decât mai puţin de 10% din totalul ţigărilor capturate, tot în România, în 2021. Cele mai multe dintre aceste produse contrafăcute provin din Ucraina şi din Republica Moldova.
Şi internetul a devenit o piață de desfacere din ce în ce mai accesibilă. Online, tutunul vrac netimbrat este vândut sub denumirea de "firicel" iar țigările poartă numele de… "bomboane". Tot pe internet se vede cel mai bine și amploarea fenomenului. Platforma stopcontrabanda.ro arată în timp real câte țigări contrafăcute au fost capturate de polițiști. Dar și câți bani pierde statul în fiecare an de pe urma traficanților: peste 2,6 miliarde de lei. Pe lângă statistici, pe platforma găsim şi o adresă de e-mail, unde, cu doar câteva click-uri, putem să raportăm activitatea suspicioasă la care am fost martori. Spre exemplu, la punctele de trecere a frontierei sau chiar în piaţă, atunci când vedem un vânzător ilegal.
Poliţiştii spun că astfel de ponturi îi ajută la prinderea traficanţilor. Totuși, puțin știu despre platformă, chiar dacă ea funcționează deja de 5 ani. Conform stopcontrabanda.ro, din 2017 şi până în prezent, poliţiştii de la noi au capturat peste 650 de milioane de ţigarete contrafăcute. Asta înseamnă 32 de milioane de pachete, altfel spus, aproximativ câte două pentru fiecare român.