Reducerea preţurilor la energie "va dura ani". Şeful Enel: "Războiul arată cât de periculoasă este dependența de o singură sursă de energie"
Reducerea prețurilor energiei la nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina "va dura ani", a declarat CEO-ul Enel, Francesco Starace, pentru BBC. Stabilitatea pe piaţa energetică va depinde de noile surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile și pompele de căldură, a explicat şeful companiei italiene.
De Marina Dinu la 04.12.2022, 11:02Francesco Starace a spus că reducerea prețurilor depinde de noile surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile și pompele de căldură.
Starace a spus că Enel, care produce și distribuie electricitate și gaz, a încercat să-și protejeze cei 20 de milioane de clienți europeni de volatilitatea pieței energetice în acest an. A făcut tot posibilul să respecte contractele cu preț fix pe care le convenise, a explicat acesta.
Scăderea încrederii clienților ar provoca un prejudiciu mai mare companiei decât rezultatele proaste ale acestui an, a spus el.
Gigantul italian vinde energie către 70 de milioane de gospodării
Gigantul energetic italian vinde energie la peste 70 de milioane de case și întreprinderi din peste 30 de țări. Totuşi, Enel intenționează să părăsească multe dintre aceste țări, printre care şi România, deoarece se concentrează pe energie regenerabilă și să devină neutru în carbon până în 2040.
Creșterea prețurilor la energie a fost cel mai mare contributor la inflație și la criza costului vieții în Marea Britanie, SUA și zona euro. Criza energetică globală declanșată de invazia Rusiei în Ucraina „a arătat foarte clar cât de periculoasă este dependența de o singură sursă de energie pentru Europa”, a spus Starace.
Viitorul va fi „extrem de decarbonizat” și va depinde de energia nucleară și regenerabilă, a spus şeful Enel. Cu toate acestea, această trecere la sursele regenerabile are și riscuri.
În iulie, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că dominația Chinei în producția de turbine solare și eoliene creează „provocări potențiale pe care guvernele trebuie să le abordeze”.
Starace: Occidentul a fost prea dependent de China pentru surse regenerabile
Starace a spus că Occidentul a fost prea dependent de China pentru surse regenerabile și alte bunuri. „Trebuie să aibă loc o reechilibrare”, a spus el, întrebat despre tensiunile geopolitice care interferează cu aprovizionarea cu energie.
Acest lucru a ajutat la impulsionarea investițiilor Enel în panouri solare, deși extinderea companiei siciliene va satisface în continuare doar 10% din nevoile Europei, a spus el.
Liderii politici au recunoscut, de asemenea, că Europa trebuie să-și obțină energia din mai multe locuri. Potrivit Consiliului European pentru Relații Externe, UE și statele sale membre au semnat anul acesta 56 de acorduri energetice cu 23 de țări.
Printre cele mai recente este un acord pe 15 ani pentru Germania, pentru a obține gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar printr-un contract cu ConocoPhillips. Norvegia crește, de asemenea, producția de gaze naturale, iar cel mai mare producător din lume, SUA, a pompat cantități record.
Asta înseamnă că șansele ca Europa să-și repete dependența de Rusia cu o altă țară sunt „destul de scăzute”, potrivit Megan Richards, fost director al politicii energetice la Comisia Europeană.
„S-a muncit mult” pentru a înlocui energia din Rusia, a adăugat ea, înainte de a avertiza: „Cred că Europa nu va fi complet independentă pe plan intern pentru foarte, foarte mult timp, dacă vreodată”, chiar dacă „energiile regenerabile vor crește dramatic”.