Video De ce pleacă Enel din România. Compania are 3 milioane de clienţi si 3.100 de angajaţi
Peste trei milioane de români nu ştiu ce se va întâmpla, de anul viitor, cu facturile la curentul electric. Enel, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din ţară, a anunţat oficial că va pleca din România până la finalul lui 2023. Vestea aruncă piaţa în incertitudine, mai ales că reprezentanţii grupului italian nu au comunicat, deocamdată, nimic autorităţilor române.
În plină criză energetică, reprezentanţii Enel au anunţat că vor să iasă de pe piaţa românească. Italienii susţin că au ajuns într-un punct în care nu mai pot creşte afacerea şi au alte planuri - să îşi reducă datoriile şi să redirecţioneze profiturile către investiţii în alte ţări.
"Obiectivul nostru este să le furnizăm clienţilor noştri energie la preţuri sub piaţă, cu impact zero asupra mediului şi sigură, să nu depindă, aşa cum vedem în Europa, de surse greu accesibile", a transmis CEO-ul Enel, Francesco Starace. Decizia de retragere are un impact major pe piaţa românească de energie.
Grupul Enel are în România aproximativ trei milioane de clienți, fiind al doilea furnizor după cota de piață. Italienii sunt prezenți pe piața de la noi din 2005 și au peste 3.000 de angajaţi. Compania operează și în zona de distribuție. Are o rețea cu o lungime totală de aproximativ 130.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea.
În plus, Enel deţine 12 parcuri eoliene și fotovoltaice în Banat și Dobrogea, cu o capacitate instalată de 534 MW, adică 2% din producția de energie electrică a României. Acum doi ani, italienii au anunţat că vor să creeze o reţea de 650 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Până acum, au instalat mai puţin de 150.
Ce spun specialiştii
Plecarea Enel se va vedea în peste trei milioane de facturi. Deşi pare îngrijorător, consumatorii nu vor fi afectaţi, susţin specialiştii.
"Pentru clienţi nu înseamnă nimic. Aceste preţuri aplicate în baza Ordonanţei 27, plafoanele care sunt în vigoare vor fi literă de lege pentru orice nou proprietar al grupului Enel", a spus vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.
"Nu este ceva nou şi nu trebuie să ne îngrijoreze. Este un business pentru ei. Pentru consumatori nu există un impact. Se va schimba doar pe factură cine este furnizorul care ne transmite factura", a declarat expertul în energie Silvia Vlăsceanu.
Deocamdată, un anunţ oficial în ceea ce priveşte retragerea Enel nu a ajuns la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
Ieşirea Enel de pe piaţa românească se poate face doar în anumite condiţii, spune Consiliul Concurenţei. Ar putea avea nevoie chiar de o aprobare pe raţiuni de securitate naţională, fiind vorba de infrastructură strategică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰