Antena Meniu Search
x

Video Contoarele inteligente, obligatorii pentru toți românii, până în 2028. Sunt montate gratis, dar facturile cresc după instalare

Peste șapte milioane de familii trebuie să-şi monteze contoare inteligente în următorii șase ani. Prevederea apare într-o lege aprobată recent de Guvern. Aparatele ne vor scăpa de citirea indexului lunar, dar şi de regularizări, care pot fi uneori usturătoare. În schimb, unii experţi susţin că măsura lasă posibilitatea ca distribuitorii, care montează contoarele, să-şi recupereze banii prin tarife mai mari, incluse în facturi

Alin Stan
de Alin Stan

la 02.12.2022, 19:29

Vezi și

Doar 2 milioane de consumatori au acum instalate contoare inteligente. Până în 2028, şi restul până la 9 milione sunt obligaţi să facă acelaşi lucru. 

Eugen Berceanu, locatar: Contoarele de utilităţi, în special cel de energie electrică, au început să fie mai uşor de citit, în sensul că sunt contoare inteligente, sunt electronice. Au o categorie de eroare mult mai mică şi se pot citi din sediile respective al furnizorului de utilităţi. Lucru care ne ajută pentru că nu mai citim noi contoarele lunar să le mai şi dăm prin mail sau mesaj. Le-am confruntat şi sunt identice. Deci nu există marjă de eroare sau altceva. Oricum, după o perioadă de timp de funcţionare, contoarele îşi măresc marja de eroare. Ar fi şi în interesul cetţeanului să le schimbe. 

Un contoar inteligent costă până la 200 de euro

Un astfel de aparat costă între 100 şi 200 de euro şi se montează conform unui calendar agreat cu ANRE. Consumatorii nu plătesc nimic în acest moment. 

Pe acelaşi subiect

Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele ANRE: Contoarele de energie electrică, indiferent dacă sunt contoare smart sau sunt contoare normale, fac parte din sistemul de distribuţie, nu sunt parte a instalaţiei de utilizare ale clientului şi costul este în totalitatea la distribuitorului. Celor care li se montează contoare inteligente, un alt tip de contor, se schimbă contorul, nu au absolut nicio obligaţie de plată. Distribuitorii recuperează acest cost prin tariful de distribuţie. 

Tariful de distribuţie poate avea o pondere de 20 la sută din factura la energie

Situaţia se schimbă când clientul vrea să-şi instaleze mai repede decât calendarul impus prin lege un contor deştept. În acest caz, trebuie să plătească pentru acest serviciu. Specialiştii atrag atenţia că distribuitorii ar putea taxa consumatorii şi în alte cazuri, prin majorarea facturilor.

Florin Buzatu, electrician: Nu mi se pare corect în momentul schimbării de a pune în spatele consumatorului contravaloarea contoarului. Nu poţi condiţiona pe cineva să achiziţioneze un contoar, atât timp cât acest contoar defapt este proprietatea distribuitorului. 

Nu este singura problemă. Tehnologia care ne scuteşte de citirea lunară a indexului ar putea veni şi cu dezavantaje. 

Florin Buzatu, electrician: Teoretic, 48 de ore poţi rămâne fără dacă nu ai estimat exact consumul pe care îl vei avea în luna următoare. Cunosc persoane care pur şi simplu în momentul în care au depăşit cei 300 de kwh pe care-i declarase de consum, i s-a oprit curentul şi abia după trei zile a reuşit să-i de drumul, să aibă energie în casă. 

La nivelul Uniunii Europene, rata de instalare a acestor contoare inteligente este de 54%.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Contoarele inteligente, obligatorii pentru toți românii, până în 2028. Sunt montate gratis, dar facturile cresc după instalare