Românii nu mai vor să fie angajați. 71% vor să-și deschidă propria afacere
Românii s-au cam săturat să aibă şefi. Vor să fie propriul lor angajator. Tot mai mulţi renunţă la joburile de la birou ca să-şi deschidă propria afacere! Unii vor salariu mai mare, alţii doar simt nevoia să facă altceva.
De Redactia Observator la 10.02.2019, 10:46Românii s-au cam săturat să aibă şefi. Vor să fie propriul lor angajator. Tot mai mulţi renunţă la joburile de la birou ca să-şi deschidă propria afacere! Unii vor salariu mai mare, alţii doar simt nevoia să facă altceva. Indiferent care ar fi motivul, statisticile arată că un angajat din cinci se gândeşte la o schimbare de carieră.
Când vorbeşte despre cutiile ei, zâmbeşte şi are vocea caldă. Raluca Ionescu le face pe toate cu drag şi asta se vede. De-a lungul timpului, a lucrat în domeniul comunicării, fără nicio legătură cu ceea ce avea să devină afacerea ei de suflet. Schimbarea a făcut-o în urmă cu un an. Acum, oferă cadouri lucrate manual de meşteşugari românii, în cutii făcute de ea.
Indiferent cât câştigi, dacă eşti mulţumit sau nu la locul de muncă, totuşi, eşti un angajat. Nu am lucrat niciodată în lumea comerţului, aici a trebuit să o iau de la zero. Momentul în care am simţit că vreau ceva al meu şi doar al meu, ceva creat de mine de la zero şi să vedem încotro ne îndreptăm - Raluca Ionescu, antreprenor
La fel gândesc din ce în ce mai mulţi români. Studiile arată că 71% dintre ei ar vrea să devină antreprenori. Dar nu toţi îndrăznesc.
Românii, nemulțumiți de salariu
Cel mai important motiv pentru care angajaţii ar renunţa la jobul actual în favoarea propriei afaceri este salariul. Unul din doi români spune asta. O altă cauză este lipsa satisfacţiei faţă de activitatea pe care o fac, dar şi de nemulţumirile legate de relaţia cu şefii sau cu colegii. O altă problemă este şi timpul petrecut în trafic până la locul de muncă.
Gestionarea unei afaceri vine însă şi cu părţi mai puţin plăcute. În primul rând, responsabilitatea. Patronul este cel care ajută compania să se dezvolte. Iar riscul de faliment există oricând. Automat, apare stresul.
Locurile de muncă la care renunţă cel mai des sunt poziţii de middle management, chiar şi de top management. În general, acei oameni se îndreaptă către zona de antreprenoriat - Oana Datki, specialist în resurse umane
Statiscticile arată că, în România, doi din cinci angajaţi nu sunt fericiţi la locul de muncă.
71% dintre români ar vrea să pună bazele propriului business.