Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii, primii la majorarea salariilor, însă tot la coada UE. Economiştii explică fenomenul: "E absolut normal"

Ne-au crescut salariile într-un ritm mai alert faţă de celelalte state din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport Eurostat. Într-o piaţă tot mai competitivă, companiile s-au temut că altfel vor române fără angajaţi. Cu toate acestea, costul cu ora de muncă în România este mai mare doar faţă de Bulgaria.

de Mădălina Chiţac

la 31.03.2025 , 19:51

Marian Ciupitu are o firmă de construcţii cu 70 de angajaţi. Recunoaşte că, în fiecare an, a fost nevoit să crească salariile muncitorilor săi.

"Din cauza lipsei de forţă de muncă, din cauza plecărilor din ţară trebuie să actualizăm salariile, astfel încât să nu mai plece atât de mulţi din ţară. Noi venim de foarte din urmă. Şi salariile au fost mici", ne spune Marian Ciupitu, director general firmă de construcţii.

De la un an la altul, costurile cu forţa de muncă din România tot cresc, arată ultimele date de la Eurostat. Am avut, în 2024, cea mai accelerată creştere din Uniunea Europeană: 14,2%. Explicaţiile?

Vezi și

Costul forţei de muncă

Pe acelaşi subiect

"Având o rată a inflaţiei mare în ultimii ani în medie, angajatorii au reuşit să ţină pasul cu creşterea preţurilor. E absolut normal să vedem o creştere a costurilor cu forţa de muncă. Salariile au înregistrat o creştere constantă în ultimii ani. Ceea ce ar fi în acord cu ce se întâmplă pe piaţă", declară Christian Năsulea, profesor de economie.

12,5 euro e costul mediu orar al forţei de muncă de la noi. Şi, chiar dacă suntem primii la majorarea acestor venituri, rămânem în continuare, prost plătiţi. Ţara noastră are al doilea cel mai mic cost orar al muncii din Uniunea Europeană. Mai puţin decât noi primesc bulgarii, doar 10 euro. La polul opus, sunt angajaţii din Luxemburg, Danemarca şi Belgia. 

"Am început de la coada UE. Nu s-a schimbat nimic, în sensul în care România să fi fost o ţară mai bogată", mai spune Christian Năsulea.

"Plecăm de la un nivel salarial scăzut. Şi în ţările din restul Europei am avut inflaţie, am avut creştere economică. Putem observa că se micşorează decalajul, dar în continuare România, Bulgaria, Polonia se află mai jos în acest clasament al salariilor. Nivelul salarial dintr-o ţară se corelează la costul vieţii. Dacă vom compara salariul din România cu salariul din orice ţară din vestul europei, în România suma e mai mică, cu toate acestea, ce ne putem permite în România sunt mai multe lucruri decât în ţara respectivă", adaugă Oana Datki, specialist resurse umane.

Salariul mediu net a ajuns, în ianuarie 2025, la 5.328 de lei. Cu 10% mai mult faţă de 2024.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?
Observator » Ştiri economice » Românii, primii la majorarea salariilor, însă tot la coada UE. Economiştii explică fenomenul: "E absolut normal"