Românii, afectați de problema banilor. Care sunt principalele temeri financiare
Lipsa unui venit sigur, teama de a nu-şi putea întreţine copiii şi de a rămâne fără bani de pensie. Sunt gândurile negre care le dau fiori reci românilor. Într-un studiu recent a fost analizat modul în care ne gestionăm finanţele.
De Redactia Observator la 29.09.2019, 01:17Lipsa unui venit sigur, teama de a nu-şi putea întreţine copiii şi de a rămâne fără bani de pensie. Sunt gândurile negre care le dau fiori reci românilor. Într-un studiu recent a fost analizat modul în care ne gestionăm finanţele. De ce ne este teamă şi cum am vrea să folosim veniturile.
Salariul mediu în România a ajuns la 3.100 de lei, sunt creşteri cu 15 la sută faţă de 2018. Însă în multe familii, grijile financiare s-au amplificat, arată un studiu recent.
Cea mai mare temere a românilor este aceea de a nu avea un venit sigur. Mai exact, 30% dintre cei intervievaţi recunosc lucrul acesta. O altă grijă este aceea a nu-şi putea întreține copiii. Pe de altă parte, frica de a nu avea bani la pensie îi macină pe aproape 16% dintre cei o mie de români care au participat la studiu.
Temerile financiare ale românilor:
- De a nu avea un venit sigur - 30,3%
- De a nu-şi putea întreţine copiii - 17,5%
- De a nu avea bani la pensie - 15,5%
Sursa: Eusebiu Burcaş, analist financiar
Analiştii susţin că o parte dintre aceste temeri sunt nefondate. Ele arată lipsa unei educaţii financiare, mai ales în cazul celor care au împrumuturi.
Acelaşi studiu arată că românii sunt dispuşi să înveţe să gestioneze bugetul familiei. 36% dintre ei vor să afle mai multe despre cum pot face investiţii. Şi tot mai mulţi vor să-şi instruiască şi copiii în ceea ce priveşte domeniul financiar. 10% şi-ar dori să ştie mai multe despre achiziţii, fie că vorbim de imobile, maşini sau terenuri. Tot atâţia sunt interesaţi să facă economii.
Despre ce ar dori românii să afle mai mult:
- Investiţii - 35,7%
- Educaţia financiară a copiilor - 18,8%
- Achiziţii de case, maşini, pământuri - 10,7%
- Economii - 10,7%
sursa: Eusebiu Burcaş, analist financiar
Pentru a-i ajuta pe părinţi să facă economii pentru copii, statul a deschis, de la începutul anului, 4 milioane de conturi. Până în iulie au fost alimentate doar 13 mii. Pentru depunerile de minim 1.200 lei pe an, titularul beneficiază de o primă de stat de 600 lei și o dobândă de 3% pe an.