Muncitorii din construcţii ar putea avea un salariu minim dublu
Românii care lucrează în construcţii ar putea avea salariu minim dublu faţă de angajaţii din toate celelalte sectoare. Măsura specială, de Centenar, anunţată de Guvern, a stârnit deja controverse. Sindicaliştii spun că ar fi o discriminare.
De Redactia Observator la 30.11.2018, 21:59Românii care lucrează în construcţii ar putea avea salariu minim dublu faţă de angajaţii din toate celelalte sectoare. Măsura specială, de Centenar, anunţată de Guvern, a stârnit deja controverse. Sindicaliştii spun că ar fi o discriminare. Însă patronii susţin că au nevoie urgentă de măsuri fără precedent. Cei mai mulţi români care au plecat în străinătate lucrează pe şantiere.
Guvernul este dispus să renunţe la o parte din taxele pe muncă percepute constructorilor, pentru ca în buzunarul muncitorului să intre mai mulţi bani.
Cei peste 386.000 de români care lucrează în acest domeniu ar urma să încaseze un salariu minim net de 2.330 lei, dublu faţă de salariul minim pe economie. Însă nu se ştie de când. Deocamdată, guvernul a semnat un memorandum prin care executivul promite o mărire.
Prin această măsură, statul speră să oprească exodul muncitorilor din construcţii, o industrie din care lipsesc 200 de mii de oameni, iar muncitorii sunt tot mai greu de găsit.
Este un lucru foarte bun care cu siguranţă că va ajuta industria şi va face ca foarte mulţi din muncitorii români, care în acest moment aleg să plece din ţară, să rămână în ţară - Bogdan Ivan - secretar general Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România - Urbanis
Cu un salariu mai mare, guvernul vrea să reducă şi din munca la negru şi astfel să încaseze mai multe taxe.
Estimări: 60% dintre salariile sunt plătite fraudulos
Încercând să echilibră puţin impozitarea muncii cu impozitul pe profit atunci angajatorul nu va mai fi tentat să angajeze la negru şi nici angajatul nu va mai accepta acest lucru - Adriana Iftime - director general Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii
În ultimii ani, cinci mii de străini au ajuns să lucreze în construcţii, în România. Ca sa umple golurile de pe santiere, angajatorii au adus muncitori din Asia.
Sectorul imobiliar nu este singurul care se confruntă cu o lipsă a forţei de muncă, dar este singura industrie pentru care statul este dispus să renunţe, cel putin deocamdată, la o parte din taxe.
Este o măsură discriminatoare fiindcă salariile minime nu se dau pe sectoare de activitate, ci se dau în general pe anumite atribute - Bogdan Hossu - Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa
România are 5,5 milioane de salariaţi la privat si 1,2 milioane de angajaţi la stat. Peste 2 milioane încasează salariul minim pe economie.