Românii care nu au liber de Paște și petrec sărbătorile la datorie
Paştele la munte sau la mare este doar un vis frumos pentru românii care au petrecut prin muncă. La Ambulanţă, de exemplu, liberele legale nu există, iar cine lucrează în aceste zile nu are parte de recuperări.
De Redactia Observator la 28.04.2019, 23:47Paştele la munte sau la mare este doar un vis frumos pentru românii care au petrecut prin muncă. La Ambulanţă, de exemplu, liberele legale nu există, iar cine lucrează în aceste zile nu are parte de recuperări. Chiar şi aşa, nimeni nu se plânge. Salvatorii spun că îşi iau lumina sărbătorilor din recunoştinţa oamenilor pe care îi ajută în misiuni.
Aşa arată prima zi de Paşte la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Doamna Lia îşi petrece de 11 ani toate sărbătorile în mijlocul acţiunii.
LIA CURCAN, asistent Ambulanţă: Nu ştiu să fi fost vreodată vreun Paşte, vreun Crăciun, dacă nu sunt la gardă, sunt în dispoziţii şi răspundem cu plăcere. Exact ca o armată, suntem o armată de oameni.
O armată gata să salveze vieţi în orice clipă. Doar în noaptea de Înviere, telefoanele dispeceratului au sunat de 430 de ori. Mai bine de jumătate dintre cazuri au fost urgenţe grave şi foarte grave.
LIA CURCAN, asistent Ambulanţă: Adică nu neapărat cazuri digestive. Începând de la infarct miocardic, edem pulmonar, convulsii febrile, căzut în stradă, accident. Şi uneori ar fi bine să ştim că nu tot ce ne este îngăduit ne este şi de folos.
S-a lucrat de Paşte şi în restaurante. Chelnerii şi bucătarii şi-au găsit în colegii lor o a doua familie. Între două comenzi, au reuşit să ciocnească un ou şi să intre în atmosfera de sărbătoare.
”În pragul sărbătorilor de Paşte, de obicei avem turişti, din mai multe ţări. Şi atunci cineva trebuie să se ocupe ca să le creeze şi lor condiţiile necesare”, declară un chelner.
Nici şoferii de autobuze, mecanicii de la metrou sau vatmanii nu au fost mai norocoşi. Tramvaiele circulă de la ora cinci dimineaţa, aşa că mulţi au venit de la slujba de Înviere direct la serviciu.
CRISTI COSTACHE, vatman: Mie mi se pare ceva normal şi devine o obişnuinţă. De fiecare dată când lucrez orice sărbătoare se simte. Ziua respectivă pe care o lucrez se simte o zi plăcută. Şi oamenii, şi publicul călător.
Printre românii care lucrează în zilele de Paşte se mai numără şi medicii, pompierii, poliţiştii, dar şi jurnaliştii. Ceilalţi vor petrece la mare sau la munte până miercuri pentru că minivacanţa de Paşte se prelungeşte cu cea de 1 Mai.