Tinerii români preferă să fie propriii şefi. Care este motivul
Tot mai mulţi români vor să fie propriii şefi. Doar că puţini au curajul să facă marele pas. Cei care trec la fapte sunt mai ales tinerii. Pornesc la drum cu bani puţini, dar cu multă ambiţie.
De Iulia Dumitrașcu la 01.02.2020, 23:50Tot mai mulţi români vor să fie propriii şefi. Doar că puţini au curajul să facă marele pas. Cei care trec la fapte sunt mai ales tinerii. Pornesc la drum cu bani puţini, dar cu multă ambiţie.
Andreea trăiește visul american, dar pe plaiuri bănăţene, lângă familie. Şi-a deschis o cofetărie în Timişoara, iar clienţii i-au trecut imediat pragul.
ANDREEA LUCA, antreprenoare: Cea mai mare provocare pentru noi a fost multitudinea de acte şi de acorduri pe care a trebuit să le obţinem. Birocraţia în mare parte.
Dariana şi-a deschis şi ea propriul restaurant tot în Timişoara. A investit 20 de mii de euro, dar spune că merită fiecare bănuţ. Ca să fii propriul şef, trebuie să munceşti mult. Pentru tânăra antreprenoare, ziua de lucru începe la ora 5 şi jumătate dimineaţa.
DARIANA POPESCU, antreprenoare: În momentul în care îţi asumi un astfel de bussines înveţi să faci şi partea de bar şi partea de bucătărie, partea de ospătar deja vine de la sine şi pe lângă asta trebuie să faci şi partea administrativă.
Bogdan a investit într-o cafenea 40 de mii de Euro şi tot timpul său. L-am găsit în timp ce învața o clienta să-şi pregătească singură acasă o cafea bună la ibric.
BOGDAN DAMIAN, antreprenor: Eu spun că un pic de nebunie, dar şi dorinţa de a lucra pentru tine. Asta te-ar motiva în primă fază. Trebuie să uiți că există acea zi când îți întra banii pe card.
AURELIA MARCOANE, psihoterapeut: Sentimentele negative le dobândim pe parcursul vieţii din cauza unor experienţe nefaste sau a unor eşecuri. Astfel se explică faptul că tinerii încă au o energie pozitivă şi o încredere nemărginită că vor reuşi în tot ceea ce îşi propun. Mulţi au un spirit aventurier şi nicio teamă de eşec.
Pentru mulţi tineri visul de a fi patroni se poate împlini şi cu ajutorul statului, prin programul Start Up Nation. Doar că în acest an vor fi câteva modificări, anunţă oficialii din ministerul economiei. Mai exact antreprenorii vor trebui să aducă bani de acasă. Contribuţia personală ar putea creşte de la zero, cât e acum, până la 20%.