România are un deficit de 50.000 de specialişti în IT şi de sute de mii de ingineri
România are un deficit de 50 de mii de specialişti în IT şi de sute de mii de ingineri! Salariile în ambele domenii sunt mari pentru ţara noastră.
De Redactia Observator la 05.10.2017, 16:33România are un deficit de 50 de mii de specialişti în IT şi de sute de mii de ingineri! Salariile în ambele domenii sunt mari pentru ţara noastră, între o mie şi trei mii de euro. Posturile rămân, însă, libere, pentru că şcoala românească a scos pe bandă rulantă absolvenţi de drept şi economie, când noi aveam nevoie de altceva.
La 36 de ani, Ioan conduce o echipă de programatori într-una din cele mai mari companii din lume care dezvoltă jocuri pe calculator. La sucursala din Bucureşti, lucrează 1.800 de angajaţi. Printre ei, şi Alex. Misiunea lui este să se joace toată ziua, ca să găsească aşa-numitele "buguri", adică să vâneze eventualele greşeli ale programului.
În jur este o atmosferă de sărbătoare. Nici nu spui că eşti la serviciu: Assassins Creed, Ghost Recon şi Far Cry sunt titlurile celor mai cunoscute jocuri create aici. Însă, chiar dacă vorbim despre jocuri, angajaţii muncesc din greu. Dar sunt recompensaţi cu salarii motivante şi excursii la fiecare sfârşit de săptămână.
Grigoriada Stroe, director HR companie gaming: "În industria jocurilor avem nevoie de anumite specializări. Nu se găsesc în curricula universităţilor şi crăm academii pentru a suplini această lipsă din învăţământ."
În România, sunt peste 150.000 de IT-işti, însă ar mai fi nevoie de încă 50.000. Iar acelaşi deficit îl întâlnim şi în cazul inginerilor.
Pe termen lung, 15-20 de ani, ţara noastra are nevoie de 400 de mii de ingineri pentru a continua dezvoltarea economică. De la Revoluţie, au plecat 200 de mii in străinătate, iar, în fiecare an, doar 15 mii ies de pe băncile şcolii - insuficient pentru a acoperi golurile de pe piata muncii.
Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnică: "Peste tot este o criză majoră de ingineri. Soluţia este investiţia în acest domeniu, în inginerie, în medicină şi ştiinţe exacte."
În ambele domenii, salariile sunt mari. Din păcate, alte specializări nu au aceeaşi căutare. Aşa că nu e exclus să întâlniţi absolvenţi de drept sau de ASE care lucrează ca vânzători sau taximetrişti.