România importă mălai, deși are cea mai mare cultură de porumb din UE
Suntem cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, dar mâncăm mămăligă cu mălai din import. Motivul? Ne lipsesc fabricile de procesare, iar fermierii nu au depozite unde să păstreze cerealele.
De Redactia Observator la 14.09.2019, 22:32Suntem cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, dar mâncăm mămăligă cu mălai din import. Motivul? Ne lipsesc fabricile de procesare, iar fermierii nu au depozite unde să păstreze cerealele, aşa că trimit la export, imediat după recoltare, aproape toată producţia. Porumbul pleacă de la agricultorul român cu 65 de bani kilogramul şi se întoarce înapoi în ţară sub forma unor produse pe care plătim de 10 ori mai mult.
Victor Burciu a cultivat anul acesta 350 de hectare de porumb. Producţia este de 16 tone la hectar, cu două tone mai puţin decât anul trecut. Problema cea mai mare a fermierului este că NU are un depozit, prin urmare va trebui să vândă porumbul acum, după recoltare, când toată lumea oferă cel mai mic preţ.
VICTOR BURCIU, productor de porumb: Deja 70% din producţie este contractată de anumite firme care operează pe piaţa cerealelor.
Cu aceeaşi problemă se confruntă şi Nicolae Sitaru.
NICOLAE SITARU, producător de porumb: Noi, fermierii, în general, vindem la marii retaileri care sunt prezenţi în toată lumea. Fermierii nu ştiu în ce ţară ajunge porumbul lor. Se exportă majoritatea porumbului pe care îl producem pentru că nu suntem capabili să îl transformăm în carne.
De doi ani, România este cel mai mare producător de porumb din UE. Avem peste 2,6 milioane de hectare cultivate şi vindem aproape 80% din producţie, an de an, altor ţări. Porumbul pleacă de la producător la preţ mic, între 65 şi 80 de bani kilogramul. Importăm apoi mălai pe care plătim între 3 şi 5 lei pentru jumătate de kilogram
ALINA CREŢU, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România: Tot ce vedem în magazine alimentare produse procesate: salam, produse cosmetice, produse pt copii, aproape toate aceste produse conţin subderivat al porumb. Este păcat că industria locală nu s-a adaptat şi nu producem mai mult din aceste produse în România. Nu procesăm porumbul.
NICOLAE SITARU, producator de porumb: Să producem bioetanol, biocarburanţi, ar putea fi un mare consumator de porumb. Să producem măcar carnea de porc pe care o mâncăm.
La raft, două din cinci sortimente de făină şi mălai sunt importate. Cele mai multe pachete provin din Bulgaria şi Italia. Unele produse poartă chiar nume româneşti, deşi sunt fabricate în alte ţări.
”Văzând produse româneşti, dar fabricate în alte ţări s-ar putea să ai surprize”, spune un cumpărător.
”Tot ce producem noi în România se duce în străinătate, ei mănâncă bunătăţi de ale noastre, iar noi mâncăm ce ne oferă ei”, declară o cumpărătoare.
Anul acesta, estimările arată că, din cauza secetei, producţia de porumb va fi cu aproximativ 4 milioane de tone de mai mică faţă de anul trecut.