Antena LIVE

Raport dur al Comisiei Europene despre economia României: Dezechilibre excesive şi acţiune politică slabă

România se confruntă cu dezechilibre excesive, inflaţia de bază rămâne extrem de ridicată,  investiţiile străine ca pondere în PIB nu au crescut, situaţia fiscală s-a deteriorat, iar deficitul fiscal mare ar urma să se adâncească în 2024 şi în 2025. În plus, acţiunea politică a fost slabă. Acestea sunt concluziile Comisiei Europene despre economia ţării. 

De la 19.06.2024, 17:53
România se confruntă cu dezechilibre excesive. Acţiunea politică a fost slabă. Raport dur al Comisiei Europene Shutterstock

Conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024, pregătit de Comisia Europeană, România se confruntă cu dezechilibre excesive, după ce a experimentat dezechilibre până anul trecut, deoarece se menţin vulnerabilităţile legate de conturile externe şi, în principal, de deficitele guvernamentale mari şi în creştere. Totodată, presiunile semnificative ale preţurilor şi costurilor au crescut, iar acţiunea politică a fost slabă, se arată într-un raport al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Raportul Comisiei Europene pentru România poate fi accesat la finalul articolului!

Inflaţia de bază rămâne extrem de ridicată

Deficitul de cont curent s-a îmbunătăţit într-o anumită măsură în 2023, în principal în urma consumului privat mai slab şi a avansului comerţului, dar rămâne în mod clar la un nivel ridicat şi nu se estimează o îmbunătăţire în 2024 şi în 2025. Soldul net al investiţiilor străine ca pondere în PIB nu se îmbunătăţeşte, în pofida creşterii PIB-ului nominal, iar menţinerea unor niveluri ridicate ale deficitului de cont curent riscă să îl conducă în teritoriul negativ. Inflaţia generală a scăzut, dar inflaţia de bază rămâne extrem de ridicată, doar marginal mai redusă faţă de valoarea de vârf înregistrată recent şi mai ridicată decât în urmă cu un an, apreciază Comisia Europeană.

Situaţia fiscală s-a deteriorat în ultimul an

Pe acelaşi subiect

Dinamica salariilor şi a costului muncii s-a accelerat în 2023 şi a continuat să fie puternică în 2024, reflectând parţial majorarea semnificativă a salariului minim şi a salariilor în sectorul public, pe fondul înăspririi pieţei forţei de muncă. Acest lucru a avut ca rezultat temeri privind competitivitatea costurilor, în timp ce competitivitatea care nu e legată de costuri continuă să fie afectată de blocaje structurale. Toţi aceşti factori se adaugă îngrijorărilor cu privire la fortificarea pierderilor de competitivitate şi a întârzierilor în îmbunătăţirea necesară a balanţei comerciale. Situaţia fiscală, care este un factor principal al deficitului de cont curent ridicat, s-a deteriorat în ultimul an, se arată în raport.

Deficitul fiscal mare ar urma să se adâncească în 2024 şi în 2025

Deficitul fiscal mare ar urma să se adâncească în 2024 şi în 2025. Ponderea datoriei guvernamentale ca procent din PIB a urcat în pofida creşterii ridicate a PIB-ului nominal, rămâne moderată la 53%, dar o mare pondere din ea este denominată în valută. Persistenţa deficitelor guvernamentale ridicate ar putea majora datoria externă şi ar face România mai dependentă de sursele de finanţare externă, lăsând ţara vulnerabilă la modificarea încrederii investitorilor şi la şocurile externe, avertizează Comisia Europeană.

Instituţia consideră că: "Răspunsul politic la rezolvarea vulnerabilităţilor identificate a fost slab. O cale credibilă de consolidare fiscală este cheia pentru reducerea riscurilor la adresa stabilităţii economiei. Aceasta necesită respectarea recomandărilor conform procedurii de deficit excesiv şi implementarea deplină a reformelor fiscal-structurale, inclusiv pe cele menite să majoreze structural veniturile guvernamentale, şi un control mult mai strict al cheltuielilor decât în ultimii ani. Implementarea reformelor şi investiţiile vor îmbunătăţi de asemenea competitivitatea".

Comisia Europeană recomandă României înăsprirea politicii fiscale

Comisia Europeană recomandă României să prezinte un plan structural-fiscal pe termen mediu în timp util şi să adopte o înăsprire a politicii fiscale pentru a realiza o ajustare pe ansamblul acestui an. De asemenea, Executivul comunitar apreciază că, în 2025, în linie cu cerinţele modificate ale Pactului de stabilitate şi creştere, România trebuie să limiteze creşterea cheltuielilor nete la un nivel compatibil cu reducerea deficitului guvernamental general spre 3% din PIB şi să menţină datoria guvernamentală la un nivel prudent pe termen mediu.

Comisia Europeană recomandă României accelerarea semnificativă a implementării programelor politicii de coeziune şi Planului de redresare şi rezilienţă, inclusiv capitolul REPowerEU, asigurând finalizarea reformelor şi a investiţiilor până în august 2026, prin garantarea guvernanţei eficiente şi întărirea capacităţii administrative.

În plus, România trebuie să se concentreze în continuare pe priorităţile convenite, luând măsuri pentru o mai bună rezolvare a necesităţilor legate de locuinţele sociale, serviciile sociale şi dezvoltarea zonelor urbane mai mici, în timp ce ia în considerare oportunităţile furnizate de Platforma "Tehnologii strategice pentru Europa" pentru îmbunătăţirea competitivităţii.

Comisia Europeană a atenţionat că România se confruntă cu dezechilibre excesive, deoarece se menţin vulnerabilităţile legate de conturile externe şi, în principal, de deficitele guvernamentale mari şi în creştere. 

Ți-a plăcut acest articol?

economie romania comisia europeana
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce să nu faci atunci când afară e furtună. Nu proceda niciodată așa atunci...
Fanatik.ro
Publicat 02.07.2024
Prin ce a trecut un român care a mers cu mașina în vacanță în Grecia:...
Fanatik.ro
Publicat 02.07.2024
Regiunea superbă din Italia în care primești 30.000 de euro ca să te muți...
spotmedia.ro
Publicat 02.07.2024
Pe ce dată vine MEGA-canicula în România. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 01.07.2024
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem...
Adevărul
Publicat 02.07.2024
Replica lui Bogdan de la Ploiești după incidentul cu Florin Salam. Ce s-a...
A1
Publicat 01.07.2024
Horoscopul zilei de 3 iulie 2024. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se...
CaTine
Publicat 02.07.2024
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam,...
spynews.ro
Publicat 01.07.2024
Olandezii sunt impresionați de povestea unui „tricolor”: „A lucrat la...
GSP
Publicat 30.06.2024
Cine este Oana Ciolacu, nașa Andei Adam? E cea mai bună prietenă din Vegas a...
Click.ro
Publicat 30.06.2024
Elon Musk face o investiție Tesla surprinzătoare în România. De ce proiect se...
Useit
Publicat 02.07.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Bacalaureat 2024. Ce subiecte s-au dat Istorie
Redacţia.ro
Publicat 02.07.2024
Subiectele la Română la BAC 2024 vor fi publicate în curând pe Libertatea.ro
libertatea.ro
Publicat 01.07.2024
Justin Timberlake a glumit despre arestarea pentru conducere sub influența...
ZU
Publicat 02.07.2024
Tort cu cafea și jeleu de vișine. O armonie de arome și culori
Hello taste
Publicat 02.07.2024
Cum poți crește frații ca să se înțeleagă între ei. Există un motiv de...
Deparinti
Publicat 02.07.2024
Cât de mult pierde Geoană în urma scandalului de plagiat și cine...
ziare.com
Publicat 02.07.2024
Ana Martín își spune povestea vieții într-o emisiune publicată în mediul...
Happy
Publicat 02.07.2024
Remedii tradiționale pentru durerea de cap vs. tratamente moderne pentru durerea...
Medicool
Publicat 02.07.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024