România, pe ultimele locuri în UE la calitatea infrastructurii căilor ferate
România a doborât un nou record negativ. Calitatea infrastructurii feroviare de la noi ne-a dus pe locul 26 în Uniunea Europeană. Sub noi sunt doar Cipru şi Malta.
De Redactia Observator la 08.06.2019, 21:59România a doborât un nou record negativ. Calitatea infrastructurii feroviare de la noi ne-a dus pe locul 26 în Uniunea Europeană. Sub noi sunt doar Cipru şi Malta. Asta pentru că acolo nu există căi ferate. Şi de parcă nu ar vedea, şefii CFR se mândresc cu un singur utilaj nou, pe care l-au expus în Gara de Nord. Utilajul performant poate suda şinele şubrede şi, tipic româneşte, a fost folosit o singură dată.
Căile Ferate Române - multe situaţii alarmante şi multe recorduri nedorite. Unul dintre ele defineşte compania de stat. Anul trecut, trenurile CFR au întârziat 5 milioane de minute. Iată ce spune fostul director general al CFR Infrastructură.
MARIUS CHIPER, director adjunct CFR S.A.: Vreau să vă spun că totuşi întârzierile au şi un efect, să zicem oarecum, nu bun, dar oarecum pozitiv, în sensul că ele apar datorită restricţiilor de viteză, iar restricţiile de viteză se pun pentru a asigura siguranţa trecerii trenului.
Cu alte cuvinte, e bine ca trenurile să întârzie. Altfel ar putea avea loc tragedii.
În Gara de Nord din București, oficialilor de la CFR le-a luat un an pentru a înlocui traversele rupte.
Ceva mai încolo, tot în Gara de Nord, mai găsim încă şuruburi care lipsesc şi pun în pericol siguranţa milioanelor de călători.
OCTAVIAN UDRIŞTE, expert feroviar: E o ruşine. Principala poartă feroviară a oraşului, intrai cu 5 km sau 10 km pe oră, nu se poate. Şi noi suntem aici, ne lăudăm că suntem ţara cea mai dodoloaţă, că avem o reţea feroviară. Am avut, n-o mai avem. Şi ne costă mulţi bani şi multă vreme.
România a mai doborât un record. Într-un clasament oficial, suntem pe locul 26 din 28 de ţări ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte infrastructura feroviară. De fapt suntem ultimii. Pentru că Cipru şi Malta - ţarile situate pe locurile locurile 27 şi 28 - nu au căi ferate.
GABI BOSTAN, director tehnic firma de utilaje feroviare: Este achiziţionată de Regionala Braşov, în România avem o singură instalaţie vândută.
OCTAVIAN UDRIŞTE, expert feroviar: Nu le-am prea folosit, pentru că infrastructura este oglinda folosirii lor, sau efectul,nu? Şi dacă infrastructura e la pământ, înseamnă că nu le-am folosit, ba că nu avem motorină, ba că nu avem bani.
Până acum utilajul ar fi fost folosit o singură dată. Lucrările înaintează cu viteza trenurilor.
În medie, doar 16 km de cale ferată sunt reparaţi în fiecare an. Şi, în acelaşi timp, alţii 300 de kilometri se degradează.