Românii ameninţaţi cu impozit de 70% pe venit. "Va trebui să dau 70 de lei din 100?!"
Fiscul pregăteşte un asalt asupra persoanelor care nu îşi pot justifica veniturile. De la 1 iulie, încasările lor ar urma să fie taxate cu 70% de ANAF. Analiştii spun însă că măsura nu va aduce sume fabuloase la buget, asta din cauză că, înainte de a li se impune impozitul, evazioniştii sunt notificaţi şi au timp să intre în legalitate.
De Mădălina Chiţac la 30.05.2024, 20:57Evazioniştii prinşi de fisc vor plăti un impozit uriaş. De la 16%, cât este în prezent, cota de impozitare creşte până la 70%. Vor trebui să plătească acest impozit toţi cei care obţin venituri pe care nu le pot justifica în faţa autorităţilor, astfel că aceste persoane vor rămâne doar cu 30% din sumele respective.
Măsura intră în vigoare de la 1 iulie şi se va aplica pentru deciziile de impunere emise de organele fiscale începând cu această dată. Deci nu se ţine cont de momentul obținerii veniturilor sau de cel al începerii controlului asupra persoanelor respective.
"E oribil. 70% e enorm. Eu, de exemplu, sunt profesoară şi dacă dau meditaţie şi este un venit nedeclarat va trebui să dau 70 de lei din 100?! E foarte mult! Ar putea să pună o sancţiune", a fost de părere un cadru didactic.
"Să nu fie foarte ferm cu oamenii care au nişte venituri derizorii nedeclarate şi acolo să existe un exces de zel. Este foarte important cum îşi va da statul seama de existenţa acestor venituri. O modalitate ar fi să vezi că el cumpără proprietăţi, într-un volum foarte mare prin comparaţie cu ce venituri are", a explicat Cristian Păun, profesor de economie.
Măsura ar trebui să ducă la combaterea evaziunii fiscale
"Te notifică: vezi că venim peste tine, fă socotelile. După ce primesc înştiinţarea de începere a controlului, au 30 de zile să depună o rectificativă în cazul în care au uitat ceva. Primeşti avizul, ai 30 de zile să vezi dacă te ştii în neregulă cu ceva, să declari şi să plăteşti cât? Nici măcar 16%. 10", ne-a explicat Gabriel Biriș, consultant fiscal.
Adică atât cât e cota standard a impozitului pe venit.
"Marii şmecheri nu au fost controlaţi. Din 2006 până în 2023, emiseseră vreo 830 de decizii pentru 430 de milioane. Dacă împarţi, observi că media de impozit solicitat a fost până într-o sută de mii de euro", este de părere Gabriel Biriș.
Evaziunea fiscală rămâne în continuare un fenomen larg răspândit. Este estimată între 8% şi 10% din PIB-ul României, adică peste 30 de miliarde.