Antena Meniu Search
x

Video Mașină personală vs. taxi. Care este cea mai rentabilă formă de transport

RCA mai scump, anvelope mai scumpe. Nu e deloc ieftin să ai maşină în ziua de astăzi. Mai ales dacă circuli zilnic cu ea şi apeşi mai mult frâna decât acceleraţia. Aşa cum se întâmplă în traficul din Capitală. Se ivește o întrebare: cum e mai rentabil să circuli: cu maşina sau cu taxi? Pe de o parte, ne place confortul din propriul autoturism, pe de alta, taxiul ne scapă de nervii din aglomeraţie şi de grija locului de parcare.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 30.05.2024 , 17:50

Într-un an, la 15.000 de kilometri parcurşi cu maşina personală cheltuim peste 26.000 de lei. Aici intră toate costurile: CASCO, RCA, impozitul anual, reviziile, spălătoria, carburanţii, inclusiv preţul autoturismului. Specialiştii ne avertizează: dacă nu ne folosim de maşină zilnic, nu rentează să o mai întreţinem. 

"Dacă mergem mai mult de 500-1.000 de km pe lună, cu siguranţă merită să ne luăm maşină. Dacă suntem în situaţia în care mergem puţin, poate are sens să renunţăm. Dacă suntem la periferia oraşului, probabil că va dura ceva mai mult până când vine taxiul sau ridesharingul, s-ar putea câteodată să nu fie disponibil", a explicat Cornel Ionescu, trainer financiar.

Ar trebui să luăm în calcul şi devalorizarea maşinii

Vezi și

"O maşină nouă se devalorizează 20-25%, poate chiar 30 în primul an, în funcţie de marcă, motorizare, echipare, pe când o maşină care are 2,3,4 ani vechime, această devalorizare mare, de început, a fost suportată deja de primul proprietar şi atunci al doilea client va pierde mult mai puţin, spre deosebire de un proprietar de maşină nouă.După pandemie s-au scumpit toate, materia primă, preţul anvelopelor aproape ca s-a dublat, carburantul, apoi avem RCA-ul, piesele", este de părere Lucian Popa, specialist auto.

Pe acelaşi subiect

Mulţi şoferi recunosc că au depăşit de mult bugetul, dar nu ar renunţa niciodată la confortul maşinii personale. 

"Cred că motorină bag lunar de 1000 de lei, 1200 de lei. Preţul motorinei afectează bugetul!", ne-a spus un șofer.

Prin comparaţie, 15.000 de kilometri parcurşi cu taxi ne-ar costa cu aproape 13.000 de lei mai mult

Cu taxiul, cu transportul alternativ sau cu maşina personală, un lucru este cert: economiştii ne recomandă să nu cheltuim mai mult de 5-10% din cât câştigăm într-o lună pe transport. Dacă vorbim despre un salariu de 5.000 de lei, asta înseamnă între 250 şi 500 de lei, dar dacă vorbim despre maşina personală, aici trebuie să intre inclusiv costurile de întreţinere. 

Cel mai ieftin mijloc de transport rămâne transportul în comun. În Bucureşti, veţi plăti aproximativ 1.600 de lei pe an, atât pentru abonamentul la autobuz, cât şi la metrou.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Stiri economice » Mașină personală vs. taxi. Care este cea mai rentabilă formă de transport