Românii simt deja efectele controversatei ordonanţe a lăcomiei, lăudată de Guvern
Cine se împrumută la bănci trebuie să plătească acum dobânzi mai mari. Şi se anunţă vremuri şi mai scumpe. Analiştii ne avertizează: vor creşte şi facturile la energie, cablu şi telefonie.
De Redactia Observator la 26.02.2019, 13:56Cine se împrumută la bănci trebuie să plătească acum dobânzi mai mari. Şi se anunţă vremuri şi mai scumpe. Analiştii ne avertizează: vor creşte şi facturile la energie, cablu şi telefonie.
Energia electrică s-a scumpit anul trecut cu peste 16% pentru fiecare dintre noi. Iar, de la 1 martie se anunţă o altă creştere, spun analiştii. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din energie, iar distributiroii au cerut autorităţilor majorarea tarifelor pentru a acoperi această nouă taxă. Au şi obţinut-o. Dar cine va deconta totul? Ei bine, tot noi în factură. Noile majorări ar putea ajunge la 2,5%, estimează analiştii.
Daniel Apostol, director editorial Jurnalul Naţional: Toţi consumatorii de energie sunt vizaţi de această scumpire de aceasta tendinta inflationista din zona energiei electrice pentru că toate companiile transferă spre factura finală orice tendinta de suprainpozitare.
Pe de altă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei dă asigurări că pentru consumatorul final preţurile nu se vor schimba. Păreri divergente au şi partnerii din Coaliţie. Călin Popescu Tăriceanu vrea eliminarea taxei pe cifra de afaceri din domeniul energiei.
Nemulţumiri sunt şi pentru administratorii de pensii Pilon II. Noua ordonanţă de urgenţă impune firmelor să vină cu un capital mai mare de 11 ori faţă de până acum.
Valentin Lazea, economist şef al BNR: Marea majoritate dacă nu cumva chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România deoarece condiţiile li se par deosebit de oneroase - un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent.
Ordonanta lacomiei are un pret si in banci. Dobanyile creditelor noi s-au marit deja din cauza taxei impuse pentru un ROBOR peste 2%. Şi companiile din telecomunicaţii trebuie sa platească 3 la suta pe cifra de afaceri iar asta s- ar putea resimţi in costul serviciilor de cablu si telefonie.
Ordonanţa de urgenţă 114 va ajunge în Comisia de Buget Finanţe din Senat.