Rusia exportă aproape tot petrolul în China şi India. A încasat 88 de miliarde de euro din ţiţei şi gaze, cât înainte de sancţiuni
Rusia şi-a reorientat aproape toate exporturile de petrol spre China şi India şi de asemenea generează din exporturile de petrol venituri comparabile cu cele din anul 2021, a declarat miercuri vicepremierul rus, Alexander Novak, transmite AFP, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 27.12.2023, 12:25Potrivit lui Novak, jumătate din exporturile de petrol ale Rusiei au mers în 2023 spre China în timp ce ponderea Indiei în exporturile de petrol ale Rusiei a ajuns la 40%. "Dacă anterior furnizam Europei între 40% şi 45% din volumul total al exporturilor de petrol şi produse petroliere, ne aşteptăm ca până la finele anului această cotă să nu depăşească 4% - 5%", a explicat Alexander Novak într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 24.
Vicepremierul rus a salutat faptul că, în pofida restricţiilor impuse de ţările occidentale, care vor în special să plafoneze preţul de vânzare al ţiţeiului rusesc, "complexul energetic şi petrolier rus s-au dezvoltat cu succes în 2023".
Veniturile Rusiei din petrol şi gaze în 2023: 88 de miliarde de euro
"Mulţi oameni vor să cumpere petrol şi produse petroliere ruseşti. Este vorba de ţări din America Latină, ţări africane şi alte ţări din regiunea Asia-Pacific", a afirmat Alexander Novak. Potrivit acestuia, veniturile Rusiei din petrol şi gaze se vor ridica în acest an la aproape 9.000 de miliarde de ruble (aproximativ 88 de miliarde de euro), adică o cifră "comparabilă cu cea din 2021", înainte de introducerea sancţiunilor.
- Ruşii au bombardat masiv o gară din oraşul ucrainean Herson, în timp peste 140 de civili aşteptau trenul de...
- Aleksei Navalnîi, mutat într-o închisoare dincolo de Cercul Arctic, după un drum ciudat de 20 de zile: "Să nu...
- Rusia a anunţat oficial că a cucerit oraşul ucrainean Mariinka din Doneţk. Reacţia lui Vladimir Putin
- Ucraina a distrus nava rusească de asalt amfibiu Novocerkassk. A lovit cu rachete un port din Crimeea. Momentul...
Industria de hidrocarburi reprezintă 27% din Produsul Intern Brut al Rusiei şi vânzarea de hidrocarburi în străinătate este echivalentă cu 57% din exporturile totale ale Rusiei, a mai spus Alexander Novak.
La finele lunii noiembrie, Rusia împreună cu alte ţări din grupul OPEC+ (care reuneşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte state mari producătoare de ţiţei) au decis să reducă producţia de petrol pentru a implusiona preţurile. Aceasta este o modalitate pentru Moscova să îşi majoreze veniturile realizate din vânzarea de hidrocarburi.