Antena Meniu Search
x

Aleksei Navalnîi, mutat într-o închisoare dincolo de Cercul Arctic, după un drum ciudat de 20 de zile: "Să nu vă faceţi griji pentru mine. Sunt bine!"

Opozantul rus întemniţat Aleksei Navalnîi, ai cărui apropiaţi au rămas fără veşti timp de câteva săptămâni, a asigurat marţi pe reţelele sociale că este "bine" după ce a fost transferat într-o colonie penitenciară din Arctica rusă, relatează France Presse, citat de Agerpres. 

de Redactia Observator

la 26.12.2023, 13:36

Aleksei Navalnîi a fost mutat într-o închisoare dincolo de Cercul Arctic: "Să nu vă faceţi griji pentru mine. Sunt bine!"
Aleksei Navalnîi a fost mutat într-o închisoare dincolo de Cercul Arctic: "Să nu vă faceţi griji pentru mine. Sunt bine!" - Profimedia

Deplasarea până la noul său loc de detenţie, care a durat 20 de zile, a fost "destul de obositoare", a declarat el pe X (fostă Twitter). "Dar sunt într-o stare de spirit bună, ca Moş Crăciun", a adăugat Aleksei Navalnîi, referindu-se la "barba" care i-a crescut în timpul acestei lungi călătorii, precum şi la noile haine de iarnă adaptate la temperaturile polare.

Aleksei Navalnîi a fost mutat într-o închisoare dincolo de Cercul Arctic

"Oricum, să nu vă faceţi griji pentru mine. Sunt bine. Sunt liniştit că am ajuns în sfârşit", a spus el. Apropiaţii săi au anunţat luni că i-au găsit urma într-o colonie penitenciară din Harp, în districtul autonom Iamalo-Neneţki, o regiune îndepărtată din nordul Rusiei. El se află dincolo de Cercul Arctic şi acolo sunt situate mai multe colonii penitenciare.

Carismaticul militant anticorupţie şi inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru "extremism". El a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea în Rusia din convalescenţă în Germania pentru o otrăvire pe care o atribuie Kremlinului, aminteşte AFP.

Pe acelaşi subiect

El a dispărut la începutul lunii decembrie din colonia penitenciară din regiunea Vladimir, la 250 de kilometri est de Moscova, unde era deţinut până atunci, ceea ce înseamnă că probabil a fost transferat. Navalnîi a spus că a ajuns în noua colonie penitenciară sâmbătă seară, la sfârşitul unei călătorii discrete şi "pe un itinerar atât de ciudat", încât nu credea că va fi găsit de cei dragi înainte de jumătatea lunii ianuarie.

"De aceea am fost surprins când s-a deschis uşa celulei ieri şi mi s-a spus: un avocat este aici pentru tine", a povestit el, declarându-se recunoscător pentru "sprijinul" exprimat.

Dispariţia lui Aleksei Navalnîi a provocat îngrijorare în Occident

În Occident, dispariţia sa a provocat îngrijorare care nu a fost în întregime atenuată de reapariţia într-o regiune foarte îndepărtată. Statele Unite s-au declarat luni "profund îngrijorate" de "condiţiile de detenţie" ale lui Aleksei Navalnîi, cerând eliberarea sa. Moscova cerei SUA să nu se amestece în dosarul Aleksei Navalnîi: "Îşi ispăşeşte pedeapsa pe care a primit-o".

Potrivit unuia dintre colaboratorii apropiaţi ai opozantului, Ivan Jdanov, el este deţinut în "una dintre cele mai nordice şi mai îndepărtate colonii" penitenciare ale Rusiei, unde condiţiile sunt "dificile".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Aleksei Navalnîi, mutat într-o închisoare dincolo de Cercul Arctic, după un drum ciudat de 20 de zile: "Să nu vă faceţi griji pentru mine. Sunt bine!"