Plătim tot mai mult pentru alimente. La toamnă, e aşteptat cel mai puternic val de scumpiri de până acum
Coşul cu lactate, carne şi pâine ar putea fi cu 7% mai costisitor decât acum. Asta pentru că seceta a distrus culturile de cereale.
De Redactia Observator la 28.05.2018, 20:40După primăvara scumpirilor, urmează o toamnă cu preţuri şi mai mari. Coşul cu lactate, carne şi pâine ar putea fi cu 7% mai costisitor decât acum. Asta pentru că seceta a distrus culturile de cereale. Producţia de grâu şi porumb ar putea scădea la jumătate faţă de anul trecut.
Seceta anunţată de meteorologi le dă agricultorilor planurile peste cap. Culturile de porumb şi grâu sunt deja compromise, iar producţia ar putea fi chiar şi la jumătate faţă de anul trecut.
Mihai Ceancu, agricultor: "O parte dintre ele nici nu au răsărit. În comparaţie cu anii trecuţi, când s-a făcut 5000 de kg de grâu la hectar, anul acesta dacă se face 3000 să spunem mulţumim."
Emil Dumitru, preşedinte Federaţia Pro Argo: "Dacă se estimează că vor fi producţii mai mici, consumatorul va avea de suferit, în sensul că va plăti mai scump pe coşul zilnic, pe carne, pe lapte."
Al doilea val de scumpiri din acest an se va resimţi la toamnă. Alimentele de bază ar putea fi cu până la 7% mai scumpe, estimează specialiştii.
Un kilogram de carne de porc costă, la raft, în jur de 20 de lei. Din toamnă, după estimările specialiştilor, ar urma să ajungă aproape de 21,5 lei.
Şi coşul cu lapte şi brânzeturi ar putea fi şi mai scump. 25% din laptele de pe piaţă provine din import. Am putea aduce şi mai mult, pentru a acoperi pierderile.
Aceeaşi situaţie este valabilă pentru legume. Mai ales că, în ultimul timp, marfa de afară se vinde mai ieftin decât cea din import.
De exemplu, în pieţe, roşiile româneşti costă acum 10 lei kilogramul. Iar cele din Spania sau Bulgaria se vând cu 5 lei.
Tot cu 6-7 procente s-ar putea scumpi şi pâinea. Tot din cauza producţiei slabe de grâu. Dar, pe lângă secetă, în preţ se reflectă şi costul benzinei, care a crescut cu 11% de la începutul anului.