Antena Meniu Search
x

Video Producătorii nu mai au loc pe piaţă de samsari. Producem jumătate din cantitatea de prune la nivelul UE, dar mâncăm din import

Producem aproape jumătate din cantitatea de prune existentă la nivelul Uniunii Europene, dar mâncăm din import. Producătorii de la noi dau vina pe samsari, care oferă preţuri prea mici pentru a prelua marfa. Ca să nu rămână cu fructele în copaci, oamenii aleg să le ducă direct în fabrici de procesare, pentru gemuri şi compoturi. Dacă intermediarii le oferă 2 lei pe kilogram, în fabrică pot primi chiar şi 3,5 lei. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 30.08.2022, 19:54

Vezi și

30 de hectare de pruni bogaţi se întind în localitatea Săhăteni, din Buzău. Pepiniera înfiinţată în 1893 e în grija aceleiaşi familii de generaţii întregi. 

Rareş Pândaru, administrator pepinieră: Anul trecut a fost puţin cam nefavorabil pentru noi, am avut producţii mult mai mici. Anul acesta suntem undeva la 70-80% din capacitatea livezii noastre. Recoltăm undeva la 8-9 tone la hectar, poate chiar mai mult.  

Cu o recoltă peste aşteptări, producătorii rămân cu o problemă. Piaţa de desfacere. 

Rareş Pândaru, administrator pepinieră: Ne chinuim să o valorificăm aşa cum putem. Ne este foarte greu să devenim rentabili şi sustenabili pe piaţă. Avem nevoie de ajutor şi de sprijin în acest sens. 

Pe acelaşi subiect

Nu mai au loc pe piaţă de samsari

Şi asta din cauza samsarilor. Oferă cel mult doi lei pe kilogram, sumă care nu acoperă nici măcar cheltuielile cu producţia. Culmea, la tarabe în piaţă, cumpărătorul le găseşte de patru ori mai scumpe. 

Comerciant: 8 lei este afişat, dar mai negociem cu fiecare client, in functie de bugetul fiecăruia.

Reporter: Şi ajunge la ?

Comerciant: 5-6 lei. 

În plus, prea puţini fermieri se organizează în cooperative, ca să le fie mai uşor să intre pe rafturile din supermarketuri. 

Comănescu Daniel, expert pomicultură: O parte dintre noi nu am inteles că fără a fi organizati intr-o cooperativă, nu putem accesa niciodata aceste supermarketuri. Fac achiziţii din mai multe locuri şi pot pune la dispoziţia supermarketurilor o cantitate foarte mare. 

Ca să nu rămână cu marfa în copaci şi cu găuri în buget, pomicultorii preferă să ducă prunele direct la fabrici de procesare. Avantajul: pot vinde cantităţi mari la preţuri mai bune. 

Rareş Pândaru, administrator pepinieră: Noi am lucrat în trecut cu fabrici pentru procesare a prunelor. Suntem in continuare deschişi şi să colaborăm. Avem nevoie de cantităţi mai mari. Avem suprafaţă mare şi in anii cu un rod bogat, trebuie să avem flux şi să dăm cantităţi mai mari zilnic pentru a reuşi să valorificăm toată marfa. Undeva între 1 şi 2 lei, depinde de an. 

Cu prunele româneşti direct în borcane de gem sau compot, fructe proaspete în pieţe mai găsim doar de import. Polonia, Bulgaria şi Ungaria sunt doar câteva dintre ţările din care le aducem. Cifrele de la Institutul Naţional de Statistică arată că în România sunt peste 34 de milioane de pruni. C 2 Anul trecut producţia a fost de peste 770.000 de tone de prune, aproape jumătate din producţia Uniunii Europene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Producătorii nu mai au loc pe piaţă de samsari. Producem jumătate din cantitatea de prune la nivelul UE, dar mâncăm din import