Secetă severă, resimţită în multe judeţe. Mii de fermieri au fost afectaţi în acest an
România trece prin cea mai severă secetă din ultimii ani. Doar în judeţul Galaţi, sute de mii de hectare au fost pârjolite de soare, iar fermierii au rămas cu hambarele goale. Acum îşi pun speranţa în ajutoarele de la stat, dar banii care ar putea acoperi pagubele şi i-ar salva de la faliment se lasă aşteptaţi, mai ceva ca ploile.
De Daniel Lare la 22.08.2020, 23:31- 35 de mii de fermieri români sunt afectaţi de secetă.
- Autorităţile promit despăgubiri în septembrie.
În lipsa irigaţiilor, peste 1,5 milioane de hectare de culturi de primăvară au fost lăsate la mila cerului. Arşiţa care s-a abătut asupra întregii ţări în ultimele luni a făcut prăpăd la Galaţi.
Marcel Rauţă, fermier: Cea mai mare seceta de cand sunt eu in comuna Schela. Am 10 hectare de porumb şi nu scot niciun graunte de pe el.
Pentru a beneficia de ajutoare, primările au cerut ca judeţul să fie declarat zonă calamitată din punct de vedere agricol. E nevoie de evaluare în teren a pagubelor şi întocmirea unor procese verbale de constatare. În baza lor, se calculează despăgubirile. Doar că...
Cornelia Grigoraş, reprezentant primarie: Domnii de la directia agricola nu au mai venit in teren sa constate aceasta cultura calamitata. oamenii ne intreabă in permanenta ce se intampla, ei nu au primit. nu isi scot banii.
În lipsa ajutoarelor de la stat, creditele şi costurile îi copleşesc pe micii fermieri. Se tem că în perioada următoare vor înflori numai falimentele.
Costel Câmpureanu, fermier: Tot terenul care il avem in proprietate si toate utilajele sunt girate la banca, banii pe care i-am luat de la banca nu i-am ca sa cumparam grau si orz ca sa putem da arenda la oameni.
Iulian Neamţu, agricultor: Daca eram sprijiniti la timp, totul mergea uns. Efectiv vin si fac campanie pe necazul nostru: vom face, va vom sprijini, vom da. Intrebarea e cand...
Curând, promite şi ministrul Agricuturii.
Adrian Oroş, Ministrul Agriculturii: Sunt 850 de milioane de lei, care, începand din 10-15 septembrie, sa vedem cat de repede se misca lucurile, vor reprezenta cam minim 85% din suma pe care o sa le-o oferim, iar la rectificarea din octombrie, o sa dam si acea diferenta.
Potrivit ultimelor date, aproape 35.000 de fermieri din ţară au fost afectaţi de secetă anul acesta.