Secretele cireșelor din piață. Cum poţi recunoaşte uşor fructele care au viermi
Este vremea cireşelor, iar dulceaţa se face doar din cireşe cărnoase, spun vânzătorii. Pentru compot ar trebuie să alegem doar din cele roşii. Comercianţii spun că regina cămarei este dulceaţa din cireşe negre, care sunt cele mai scumpe de pe piaţă.
De Redactia Observator la 15.06.2018, 21:27Este vremea cireşelor, iar dulceaţa se face doar din cireşe cărnoase, spun vânzătorii. Pentru compot ar trebuie să alegem doar din cele roşii. Comercianţii spun că regina cămarei este dulceaţa din cireşe negre, care sunt cele mai scumpe de pe piaţă. Chiar dacă oamenii au de unde alege, producătorii se plâng că preţurile sunt mici.
Până acum o lună, cireşele erau un lux. Puţini se apropiau de tarabe şi dacă luau, luau doar de poftă. Acum, pieţe s-au umplut şi de cireşe, şi de cumpărători, dar şi de... pretenţii. Toată lumea caută cele mai proaspete fructe.
Georgeta Popa, producător de cireşe:
Cumpărărtorii de cireşe trebuie să fie foarte atenţi când cumpără, să fie codiţia verde, este obligatoriu ca să fie proaspătă. Şi, în rest, privirea, ochiul trebuie să îţi spună totul.
Dar întrebarea pe care o aud cel mai des cei care vând cireşe este, bineînţeles: au viermi?
Şi aici sunt câteva trucuri. Ni le spun tot cei care de ani de zile vin cu fructele la piaţă. Şi care, de multe ori se laudă cu celebrele cireşe... de post.
Normal, cireaşa care are vierme este moale la codiţă. După desprindere, sâmburele se desprinde foarte uşor, explică producătorul.
Asta pentru că musafirul nepoftit preferă pupla din jurul sâmburelui. Iar dacă aţi ajuns deja cu cireşele acasă, singura soluţie este să le desfaceţi şi să le puneţi în apă rece - viermii vor ieşi la suprafaţă.
Pentru gospodine este perioada perfectă să pună la foc dulceaţa pentru la iarnă. Un kilogram de cireşe porneşte acum de la 5 lei. Cele mai bune sunt însă cele negre, care ajun chiar şi la 20 de lei. Există şi varinate... intermediare.
Lacaci Aurelia, comerciant:
La noi li se spun cireşe zdronţoşe. Sunt cărnoase, sunt foarte bune, au dulceaţa necesară în ele. Sunt foarte bune şi pentru gem, şi pentru dulceaţă.
Un kilogram costă 10 lei. Iar pentru cinci borcane nu vă trebuie mai mult de 6-7 kilograme.
Reţeta vine chiar din Maramureş.
Lacaci Aurelia, comerciant:
Se spală, se curăţă cireşele, se scoate sâmburele. După care, se pune zahărul de seara, până dimineaţa. Şi o să se obţină un sirop, aşa cum se vede aici. Se pune la fiert şi se fierb vreo patru ore, la ceaun.
În România se cultivă aproximativ 7.000 de hectare de teren cu cireșe, iar producția este în anii buni şi de 3.500 de tone.