Soluția pentru a plăti mai puțin la energie, după liberalizarea pieței. Mulți români se plâng de umflarea facturilor
Două luni de confuzie şi nervi. Liberalizarea pieţei de energie este în continuare o enigmă pentru mulţi oameni. Din cei aproape șase milioane de consumatori, câţi erau pe piaţa reglementată la finalul lui decembrie, doar 200.000 au trecut în cea concurenţială. Ceilalţi primesc facturi mai mari chiar şi cu 26%.
De Andra Mitu la 11.02.2021, 21:05- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Oamenii n-au înţeles ce au de făcut şi s-au trezit cu facturi mai mari. Furioşi şi confuzi, au stat din nou la cozi la sediile furnizorilor de energie electrică.
"Am observat cresteri foarte mari. De la o suma de 180 de lei pe luna mi-a venit 310 lei. Consumul la fel, da. Nu mi se pare normal. Aștept sa văd ce spun doamnele de aici", spune un bărbat.
Cozi au fost şi la Cluj Napoca, de unde am primit imagini pe Fii Observator.
Deşi au trecut două luni de la liberalizarea pieţei, oamenii nu ştiu nici acum ce s-a schimbat de fapt.
Nu cunosc acest termen. Nu știu ce să spun despre acest lucru. Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să comunice cineva. E prima oară când am auzit.
Din cei aproape şase milioane de consumatori casnici, câţi erau în piaţa reglementată la finalul anului trecut, doar 200.000 au trecut pe piaţă liberă. Adică nici măcar 0,3 la sută.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: Nici într-o luna, nici în doua, nici în trei şase milioane de oameni nu se pot muta de pe o zi pe alta .
Răzvan Nicolescu, expert în Energie: Este o lipsă de informare în continuare. E păcat pentru că, practic, plătesc degeaba un tarif penalizator. Autoritatea care ar fi trebuit să facă cel mai mult pentru consumatori este ANRE.
Facturi umflate la energie pentru mulți români
Am cerut explicaţii de la ANRE, dar fără succes. În acelaşi timp, mulţi au primit facturi umflate, cu un număr estimat de kilowaţi chiar şi de trei ori mai mare decât cel obişnuit.
Mi s-a cam incărcat factura. E o greșeala când s-a citit, mi-a băgat vreo mie de kilowati în plus.
Dumitru Chisăliţă, expert în Energie: Este un fenomen care acum apare la suprafaţă. Au trecut nişte date în calculator, iar acum când practic se schimbă furnitzorul şi practic trebuie să ajungem la un index de zi apar aceste probleme.
Soluţia pentru a scăpa de scumpiri este una singură: să trecem pe piaţa concurenţială. Altfel plătim facturi mai mari chiar şi cu 26%.