"Specialii", aproape să ne coste încă 600 de milioane de euro. Parlamentul a modificat în favoarea lor o lege negociată iniţial cu UE
Comisia Europeană suspendă o parte din a treia plată PNRR, în jur de 1 miliard de euro, pentru că nu am îndeplinit ce am promis. Mai exact, numim în continuare în fruntea companiilor de stat personaje susţinute politic, fără experienţă în domeniu, iar aceste numiri sunt netransparente. În plus legea pensiilor speciale negociată la Bruxelles a fost modificată.
De Florentina Lazăr la 21.01.2025, 13:50
Cererea trei de plată din PNRR, în valoare de 2,4 miliarde de euro, a fost suspendată în integralitate încă de anul trecut. 400 de milioane de euro ne costă numirile în companiile de stat, care nu au fost făcute transparent. Plus că am putea pierde alţi peste 600 de milioane de euro din cauza jalonului referitor la pensiile speciale.
CCR a declarat neconstituţională impozitarea cu 20% a pensiilor speciale, iar anul trecut, în campania electorală, parlamentarii au decis să modifice această lege negociată cu reprezentanţii Comisiei Europene şi să indexeze pensiile militare.
Proiectul de lege a fost sesizat la CCR de către Avocatul Poporului, iar Curtea Constituţională va da o decizie pe data de 4 februarie. În cazul în care vom pierde aceşti bani europeni am putea să riscăm să nu mai plătim facturile la contractele aflate în derulare: investiţii în autostrăzi, drumuri, infrastructură feroviară, spitale şi şcoli.
În plus, deficitul bugetar ar putea creşte deşi guvernul şi-a asumat să scadă acest deficit bugetar, anul acesta, şi ar putea urma noi taxe şi impozite, creşteri de taxe în anul 2025. Însă Guvernul a primi răgaz din partea CE timp de şase luni pentru a rezolva aceste probleme.