Statele Unite, pe cale să devină exportatoare nete de petrol în 2023. Vânzările de ţiţei sunt la un nivel record, în urma războiului din Ucraina
Deși Statele Unite au devenit o putere mondială exportatoare de ţiţei în ultimii ani, exporturile nu au depăşit importurile de la al Doilea Război Mondial. Acest raport s-ar putea schimba în 2023, când ţara ar putea deveni exportatoare netă de petrol, potrivit Reuters.
De Redactia Observator la 20.12.2022, 09:24Vânzările de ţiţei din SUA către alte ţări sunt acum la un nivel record de 3,4 milioane de barili pe zi (bpd), cu exporturi de aproximativ 3 milioane de barili pe zi de produse rafinate, cum ar fi benzină şi motorină. Statele Unite sunt, de asemenea, principalul exportator de gaze naturale lichefiate (GNL), sector în care creşterea este aşteptată să crească în următorii ani.
Dar Statele Unite consumă 20 de milioane de barili de ţiţei pe zi, cel mai mult din lume, iar producţia sa nu a depăşit niciodată 13 milioane de barili pe zi. Până de curând, ideea că SUA ar fi orice altceva decât un mare importator de ţiţei era o prostie.
Luna trecută, datele guvernului SUA au arătat că importurile nete de ţiţei ale SUA au scăzut la 1,1 milioane de barili pe zi (bpd), cel mai redus nivel de la începutul statisticilor de acest tip, în 2001. Aceasta este o scădere bruscă faţă de acum cinci ani, când Statele Unite au importat peste 7 milioane. De barili pe zi de petrol.
Condiții pentru a deveni exportator net de țiței
- Austria şi România, "strâns legate economic". Care este rolul "special" al companiei OMV
- IEA: Capacităţile globale de energie regenerabilă se vor dubla în următorii 5 ani, stimulate de războiul din...
- Preţurile petrolului, în scădere masivă. Cel rusesc a ajuns sub plafonul UE şi G7. Ce pregăteşte Putin
Factorii care modifică această ecuaţie în acest an includ sancţiunile care afectează exporturile Rusiei de petrol şi gaze naturale, în urma invadării Ucrainei, şi eliberarea masivă de petrol din rezervele strategice de către Washington, pentru a combate creşterea preţurilor benzinei.
”Invadarea Ucrainei de către Rusia a stimulat o nouă cerere de energie din SUA şi ar trebui să împingă exporturile de petrol peste importuri la sfârşitul anului viitor, presupunând că producţia de şist va accelera”, a declarat Rohit Rathod, analist de piaţă la firma de cercetăriîn domeniuk energiei Vortexa.
Pentru a deveni un exportator net de ţiţei, Statele Unite trebuie fie să stimuleze producţia, fie să reducă consumul.
Cererea de petrol din SUA este aşteptată să crească cu 0,7%, până la 20,51 milioane bpd anul viitor, astfel încât producţia ar trebui să crească la rândul ei. Statele Unite produc deja mai mult petrol decât orice altă ţară din lume, inclusiv Arabia Saudită şi Rusia. Exploatările de şist din SUA îmbătrânesc, iar creşterea producţiei în acest an a fost lentă.
Producţia totală ar trebui să atingă un nivel record de 12,34 milioane bpd anul viitor, dar numai dacă preţurile sunt suficient de profitabile pentru a încuraja producătorii de petrol să pompeze mai mult.
Rafinăriile europene au cumpărat petrol din SUA pentru a compensa pierderea petrolului rusesc, iar odată cu scăderile mai mari ale preţului ţiţeiului american la valorile de referinţă globale, rafinăriile asiatice au mărit achiziţiile la 1,75 milioane de barili pe zi, a declarat firma de analiză a datelor Kpler.
Rusia, un furnizor nesigur
Operatorii de terminale de export se grăbesc să-şi sporească capacitatea de a deservi mai bine tancurile petroliere gigantice, care pot transporta peste 2 milioane de barili de petrol.
”Rusia s-a dovedit a fi un furnizor nesigur. Acest lucru creează într-adevăr o oportunitate minunată pentru producătorii americani şi pentru energia americană”, a declarat Sean Strawbridge, directorul general al celei mai mari unităţi de export de petrol din SUA, Portul Corpus Christi.
Corpus Christi ar putea înregistra o creştere de 100.000 bpd a exporturilor anul viitor, a spus Strawbridge, pe lângă livrările record de 2,2 milioane bpd în trimestrul al treilea.
Analiştii au spus că exporturile nete s-ar putea reduce dacă numeroase ţări din întreaga lume vor intra într-o recesiune, împiedicând cererea şi dacă relaxarea suplimentară a sancţiunilor asupra ţiţeiului venezuelen va spori livrările acestei ţări.
Statele Unite au devenit cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate în prima jumătate a anului 2022, depăşind Qatar şi Australia, pe fondul cererii din Europa şi a preţurilor în creştere. Exporturile de GNL probabil vor continua să crească şi în 2023, pe măsură ce Europa se străduieşte să refacă stocurile epuizate în această iarnă, a declarat Matt Smith, analist la Kpler. Exporturile de produse rafinate au scăzut din cauza închiderii fabricilor şi a cererii mai scăzute a consumatorilor.
SUA au exportat în medie 3,1 milioane bpd de combustibili până în luna septembrie a acestui an, arată datele EIA, în scădere faţă de 3,2 milioane bpd în aceeaşi perioadă din 2019.
O excepţie de la aceasta a fost motorina, pentru care exporturile au crescut în iulie la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, de 1,3 milioane bpd, au arătat datele Kpler.
Viitoarea interdicţie a combustibilului rusesc în Europa a făcut ca livrările americane de motorină către Europa să atingă o medie de 330.000 bpd în primele 15 zile ale lunii decembrie, de peste cinci ori mai mare decât media lunară din acest an.