Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Preţurile petrolului, în scădere masivă. Cel rusesc a ajuns sub plafonul UE şi G7. Ce pregăteşte Putin

Prețurile petrolului au scăzut pe o piaţă foarte volatilă. Cauzele? Un dolar american mai puternic și incertitudinea economică mondială au tras în jos avansul din ultimele zile, după plafonul de preț impus petrolului rusesc și perspectivele unei cereri în creştere în China care şi-a redus din măsurile drastice anti-covid. 

de Redactia Observator

la 07.12.2022 , 13:18

Preţurile petrolului, în scădere masivă. Cel rusesc a ajuns sub plafonul UE şi G7. Ce pregăteşte Putin Sancţiuni asupra petrolului rusesc - Shutterstock

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 3%, la cele mai reduse niveluri de închidere din acest an, iar ţiţeiul Brent a terminat ziua la sub 80 de dolari pe baril pentru a doua oară în 2022, din cauza îngrijorărilor investitorilor provocate de incertitudinile economice, relatează Reuters.

Datele din China și Europa indică o slăbire a economiilor iar investitorii sunt precauţi şi din cauza creşterilor la dobânda cheie din SUA care se traduce printr-un dolar mai puternic. Stocurile de țiței din SUA au scăzut săptămâna trecută, mai notează Reuters, citând surse. 

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, european, au scăzut cu 3,33 dolari, sau cu 4%, până la 79,35 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul WTI, american, au scăzut cu 2,68 dolari sau cu 3,5%, ajungând la 74,25 dolari pe baril, cel mai redus nivel din acest an.

Articolul continuă după reclamă

Petrolul rusesc a scăzut la 57 de $ barilul, sub plafonul impus de Occident de 60 de dolari 

Pe acelaşi subiect

Miecuri, preţul petrolului rusesc Urals Blend a scăzut de la 60 de dolari barilul la începutul lunii decembrie la 57,27 dolari barilul, sub pragul de 60 de dolari impus de UE şi G7 din această săptămână. Este de menţionat faptul că oricum ruşii au anundat în ultimele luni cu petrol pieţele din China, India şi Turcia la un preţ cu discount, aflat sub plafonul impus de Occident. 

Unii analişti consideră că intrarea în vigoare pe 5 decembrie a plafonului de preţ şi a noilor sancţiuni împotriva ţiţeiului rusesc nu a produs un efect considerabil pe piaţă: "Au fost trei zile, cu OPEC+ care a decis duminică să nu reducă şi mai mult producţia, intrarea în vigoare, fără influenţă, a plafonului de preţ şi a sancţiunilor împotriva Rusiei, ieri, şi declinul de astăzi de pe pieţele de acţiuni, speculatorii cu petrol retrăgându-se pe fondul evitării active de risc", a declarat Matt Smith, analist principal de petrol la Kpler, citat de Reuters. 

Moscova vrea să impună un prag minim de vânzare la petrolul rusesc, ca răspuns la sancţiunile occidentale

Vladimir Putin a discutat marţi despre "încercările unor națiuni occidentale de a impune limite anti-piață asupra prețului țițeiului rusesc" într-un apel telefonic cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Rusia caută modalități de a contracara plafonarea prețurilor și o decizia va fi luată până la sfârșitul anului, a declarat vicepremierul Alexander Novak la începutul acestei săptămâni. Una dintre soluțiile luate în considerare de ruşi este stabilirea unui preţ minim pentru vânzările internaționale de petrol rusesc, potrivit a doi oficiali familiarizați cu discuțiile şi citaţi de Bloomberg

Rusia ar putea interzice companiilor să vândă petrol cu mai puţin de 60 de dolari barilul

Rusia intenţionează să introducă, înainte de finele anului, un mecanism prin care va interzice companiilor ruseşti să vândă petrol sub plafonul de 60 de dolari barilul, impus pentru petrolul rusesc de G7 şi Australia, precum şi de Uniunea Europeană, a anunţat, marţi, vicepremierul Alexander Novak, potrivit EFE. 

"Da, este sigur că se va face", a spus el, cu ocazia declaraţiilor făcute presei, întrebat fiind în legătură cu introducerea acestui mecanism, conform agenţiei oficiale TASS. "În prezent, discutăm, ajustăm decizia, abordăm subiectul cu companiile", a adăugat Novak.

Înaintea plafonării preţului ţiţeiului rusesc, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate a crescut cu 2,2%

Vicepremierul a explicat faptul că Rusia va menţine producţia de petrol în decembrie la nivelul din noiembrie, în pofida plafonului şi embargoului comunitar asupra petrolului rusesc livrat pe mare, care au intrat în vigoare luni. "Avem încredere că în decembrie vânzările pe piaţa mondială vor fi la nivelul din noiembrie. Mai departe, vom vedea cum se vând produsele respective, cum evoluează piaţa. Aici există multe incertitudini, în special legate de cererea economiei globale", a subliniat el.

Novak a semnalat că producţia de petrol a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 488 milioane tone. Totuşi, el a admis că Rusia ar putea reduce producţia de petrol în viitor, dar a menţionat că nu crede că va fi o scădere importantă.

"Nu cred că vor fi volume mari. Însă nu excludem asta, deşi facem tot posibilul pentru ca situaţia să fie stabilă şi vânzările de petrol să se menţină la nivelul din 2022", a mai spus oficialul rus. "Petrolul din Rusia are cerere pe pieţele mondiale, petrolul îşi va găsi cumpărători. Rusia este cel mai mare furnizor mondial de petrol pentru pieţele energetice mondiale. Petrolul rusesc a avut mereu cerere şi va avea. Da, lanţurile şi mecanismele logistice se schimbă acum. Însă nu vedem nicio tragedie în asta", a adăugat vicepremierul rus.

Rusia: SUA şi Uniunea Europeană îşi taie craca pe care stau

Novak a preconizat că introducerea unui preţ maxim pentru petrolul rusesc va conduce doar la o diminuare a investiţiilor în industrie la nivel mondial şi asta, la rândul său, va provoca o penurie de resurse energetice în viitor şi o creştere a preţurilor. Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a subliniat, la rândul său, că interesele Rusiei în comerţul cu resurse energetice vor fi asigurate, deoarece petrolul rusesc îşi va găsi cumpărători, scrie TASS.

"Nu am niciun dubiu că produsele noastre îşi vor găsi cumpărători. După cum am înţeles, departamentele noastre şi structurile relevante s-au pregătit pentru plafonare într-o serie de sectoare şi aspecte. Vom vedea cum reacţionează piaţa în viitor, dar interesele noastre în acest sector vor fi protejate într-o formă sau alta", a dat el asigurări.

Totodată, acesta a opinat că, prin introducerea plafonului de preţ pentru petrolul rusesc, SUA şi Uniunea Europeană "îşi taie craca pe care stau". "În final, persoanele obsedate de idei antiruse îşi vor da seama că planurile lor nu vor avea rezultate, pentru că ceea ce vor obţine va fi volatilitate, instabilitate, fluctuaţii de preţ, imprevizibilitate", a punctat Riabkov.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Preţurile petrolului, în scădere masivă. Cel rusesc a ajuns sub plafonul UE şi G7. Ce pregăteşte Putin