Sura de stepă și alte rase de animale domestice românești pe cale de dispariție
Au crescut în curţile românilor timp de sute de ani, dar acum sunt pe cale de dispariţie. Este soarta mai multor rase de animale domestice, precum sura de stepă, o bovină care apare şi în tablourile lui Grigorescu.
De Redactia Observator la 01.04.2019, 00:38Au crescut în curţile românilor timp de sute de ani, dar acum sunt pe cale de dispariţie. Este soarta mai multor rase de animale domestice, precum sura de stepă, o bovină care apare şi în tablourile lui Grigorescu. Sau raţca, o oaie pe care o mai găsim doar în trei sate din Banat. Au fost înlocuite, treptat, de rasele străine, care aduc mai mult profit.
Într-un ţarc al unei staţiuni zoologice de lângă Iaşi trăiesc ultimele 30 de vaci din rasa Sura de Stepă.
Specialiştii de aici au primit misiunea de a conserva specia pe care o întâlneai cândva în majoritatea curţilor din România.
Lucian Dascălu, cercetător ştiinţific: Această rasă popula ţara noastră de mii de ani, chiar de mii de ani, prima atestare documentară a acestei rase aparţine lui Dimitrie Cantemir în descrierea Moldovei.
Deşi este foarte rezistentă la boli, sura de stepă dă, în medie, 2.000 de litri de lapte pe an. De cinci ori mai puţin decât vaca Holstein, care a început să fie importată masiv, în anii 50, de autorităţile comuniste.
Lucian Dascălu, cercetător ştiinţific: S-au creat, sau aşa se spune, rasele româneşti bălţată cu negru românească, bălţată românească în detrimentul surei, care încetul cu încetul a dispărut. A dispărut prin metisare, prin absorbţia cu aceste rase.
Dacă în 1935 Sura de stepă reprezenta aproape 60 la sută din efectivul total de vaci din România, în 1977 procentul scădea la 0.6 la sută. În prezent, exemplare care păstrează caracteristicile acestei rase mai pot fi găsite în Buzău şi în Dobrogea.
Fermierii care cresc sure de stepă sau alte vaci pe cale de dispariţie, precum Bruna româneasă, primesc de la stat o subvenţie de 200 de euro la hectarul de păşune. Specialiştii cred că e nevoie de mai mult.
Lucian Dascălu, cercetător ştiinţific: Identificaţi fermierii respectivi şi stimulaţi cu ajutorul unor subvenţii destul de consistente. Gen ceva de 500 de euro, cel puţin 500 de euro.
Sura de stepă nu este singura specie pe cale să dispară din România. 12 rase de oi, cândva răspândite în ţara noastră, s-au împuţinat dramatic. Este şi cazul Ţigaiei ruginii sau al Raţcăi, o oaie din care mai există sub 1.000 de exemplare în Banat. În pericol de dispariţie mai sunt şi caii din rasa semigreu românesc, dar şi caprele Alba de banat şi Carpatina.