Telemeaua de Sibiu cu certificat intră în piețe. Zece producători pot vinde sortimentul de brânză, până în prezent
Sibienii au primit, aseară, certificatele de conformitate. Până când telemeaua va avea o etichetă unică, fermerii îi învaţă pe clienţi cum să o recunoască şi să fie siguri că nu cumpără un produs falsificat.
De Redactia Observator la 15.06.2018, 21:33Sibienii au primit, aseară, certificatele de conformitate. Până când telemeaua va avea o etichetă unică, fermerii îi învaţă pe clienţi cum să o recunoască şi să fie siguri că nu cumpără un produs falsificat.
Pentru că telemeaua de Sibiu a devenit sinonimă cu gustul bun, nimic nu-i împiedica pe producătorii din alte regiuni să-şi vândă marfa sub aceeaşi umbrelă. De acum, doar certificatul de conformitate va fi dovada că telemeaua de Sibiu, vândută peste tot în ţară, e chiar... din Sibiu.
Liviu Muntean, producător de brânză:
Era gura de oxigen pentru noi, să putem intra şi noi pe piaţă cu telemeaua pe care o producem. E singura şansă să vindem cu valoare adăugată, să putem supravieţui.
Doar fermierii din Sibiu mai pot acum să vândă acest produs. S-au constituit într-o asociaţie şi speră ca alţi producători din zonă să li se alăture.
Petre Daea, ministrul Agriculturii:
Este un început, un început bun, în aşa fel încât să oprim falsificatorii de brânză din piaţă.
Eticheta şi un logo urmează să fie create şi înregistrate. Până atunci, producătorii îi învaţă pe clienţi să recunoască telemeaua după gust.
Deocamdată sunt doar 10 producători care au acest certificat. Au vândut până acum, în fiecare an, în jur de 50 de tone de brânză.
Ileana Ivan, producător:
Credem că vor veni de prin Bucureşti, străini, şi vor căuta telemeaua de Sibiu, poate va fi apreciată mai mult şi poate vom avea vânzare mai mare, sperăm.
Însă noul statut aduce şi preţuri mai mari.
Ileana Ivan, producător:
Ne-a costat şi pe noi un ban până am făcut certificatul acesta, poate mai punem un leu în plus sau doi, nu ştiu.
Telemeaua de Sibiu se adaugă pe lista altor patru produse protejate: Magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti.