Tiberiu şi-a făcut o afacere din munca în propria grădină. Anul trecut a strâns o recoltă de 20 de tone şi le vinde la poartă cu 30 de lei kg
Vremea capricioasă aduce şi surprize plăcute. Anul acesta, afinele s-au copt mai devreme şi au început să apară pe tarabe. Cererea e mare nu doar la piaţă, ci şi în cofetării. Doar că o mare parte din producţia românească merge la export. Anual, trimitem peste graniţe afine de peste 10 milioane de euro.
De Redactia Observator la 04.06.2024, 21:16Tiberiu are o cultură de patru hectare de afine pe dealurile care împrejmuiesc satul Lăpușel din județul Maramureș.
"Investiţia este de cel puţin 100 de mii de euro deja. Soiurile sunt internaţionale, dar din pepiniere româneşti", spune Tiberiu Selejan, cultivator afine.
Anul trecut a strâns o recoltă de 20 de tone
Acum, afinele s-au copt cu trei săptămâni mai repede şi speră ca plantaţia să fie roditoare până în octombrie. La poarta producătorului, afinele costă 30 de lei kilogramul.
"Sunt deja clienţi. Avem foarte multe persoane cu diabet. Afinele ajută foarte mult la reglare zaharurilor şi diabeticii sunt clienţii noştri nr. 1", spune şi Tiberiu Selejan, cultivatorul de afine.
"Afinele sunt nişte fructe cu beneficii complexe. Sunt bogate în vitamine şi minerale, în special vitamina A, ceea ce ne ajută la o bună vedere. De asemenea, vitamina C care va susţine sistemul imunitar. Şi vitamina B6 şi anumite minerale: magneziu, potasiu, sodiu, calciu", explică nutriţionistrul Iulia Trif.
Sărace în calorii, prăjiturile cu afine sunt cele mai căutate în această perioadă în cofetării.
"Avem fructe, avem tartele, avem îngheţate, avem gaşca fructelor care e plină cu fructele de pădure. De când au apărut fructele lumea este înnebunită după ele. Abia aşteaptă să mănânce ceva cu fructe proaspete de pădure", povesteşte Sorin Orzac, administrator local.
România are peste 2.000 de hectare cultivate cu afine. Anul trecut, am exportat aproape 6.000 de tone, cea mai mare parte în Anglia, Irlanda şi Germania.