Tinerii din Gen Z vin la interviu cu părinţii sau îmbrăcaţi nepotrivit. Cele mai mari gafe pe care le fac la angajare
Tinerii din Generaţia Z, adică cei născuţi între 1997 şi 2012, sunt atât de nepregătiţi pentru viaţa profesională încât vin la interviurile pentru job însoţiţi de părinţi. Zoomerii, cum mai sunt numiţi colocvial cei din Generaţia Z, au multe probleme legate de viaţa profesională, fapt care i-a făcut să fie mai puţini dezirabili pentru angajatori.
De Redactia Observator la 09.01.2024, 18:03Potrivit unui sondaj publicat în decembrie de Intelligent.com, o revistă online dedicată vieții de student, angajatorii din SUA evită pe cât de mult posibil să ofere joburi proaspeţilor absolvenți de facultate, adică celor de 21-24 de ani. Preferă să le dea joburi unor persoane mai în vârstă. Acestea sunt rezultatele unui sondaj la care au participat 800 de manageri, şefi şi directori implicați în procesul de angajare.
Cele mai interesante concluzii ale studiului: 38% dintre angajatori fug de proaspeţii absolvenți de facultate în favoarea angajaților mai în vârstă. 1 din 5 angajatori susţine că tinerii au venit însoţiţi de un părinte la interviu. 58% dintre angajatori spun că cei are au terminat recent o facultate nu sunt pregătiți pentru piaţa muncii. Şi aproape jumătate dintre cei chestionaţi spun că au fost nevoiți să concedieze un angajat care a terminat de curând o facultate.
Cum evită şefii angajaţii din Generația Z
Întrebați dacă evită să angajeze proaspeţi absolvenți de facultate în favoarea unor candidați mai în vârstă, 39% dintre angajatori au răspuns afirmativ.
- O femeie a predat aproape 20 de ani fără să aibă nicio diplomă. Acum trebuie să dea înapoi statului italian...
- Planul elevului român care-i cel mai bun din lume la matematică. De ce vrea să plece din ţară
- Paradox pentru angajaţii români în 2024. Patronii sunt obligaţi să le mărească salariile, însă în mână...
Acești angajatori sunt dispuși să apeleze o varietate de tactici pentru a evita să angajeze tineri absolvenți de facultate. 60% preferă să le dea mai multe beneficii angajaţilor mai în vârstă. 59% sunt dispuşi să le dea salarii mai mari angajaţilor mai în vârstă, 48% sunt de acord să le permită angajaţilor mai în vârstă să lucreze de la distanță sau într-un format hibrid, iar 46% preferă să angajaze persoane mai în vârstă supracalificate decât să apeleze la cineva mai tânăr.
Ce gafe fac tinerii din Generația Z la interviuri
Unul din 5 angajatori spune că atunci când vine vorba de interviul de angajare, tinerii sunt nepregătiți. Cea mai mare greşeală, conform a 53% dintre angajatori, este că nu fac contactul vizual în timpul interviurilor. În plus, jumătate dintre angajatori spun că tinerii cer salarii nerezonabile, iar 47% spun că tinerii au venit la interviuri îmbrăcați necorespunzător.
Indiferent dacă interviurile sunt online sau fizice, tinerii arată că nu ştiu să se comporte profesional. 21% dintre angajatori spun că au avut un candidat care a refuzat să-și pornească camera pentru un interviu online, în timp ce 19% dintre ei spun că tinerii au venit cu un părinte la interviu.
Diane M. Gayeski, profesor de comunicare strategică, susţine că aceste comportamente nu sunt în întregime vina lor. "Angajatorii trebuie să recunoască faptul că, din cauza pandemiei de COVID-19, tinerii care au absolvit recent facultatea au avut mai bine de doi ani de întreruperi în educație, precum și în dezvoltarea lor socială și profesională", a spus Gayeski.
Tinerii din Generația Z nu sunt pregătiţi pentru piaţa muncii
63% dintre cei implicați în procesul de angajare susţin că tinerii nu își pot gestiona volumul de muncă, 61% dintre ei spun că tinerii întârzie frecvent la serviciu, 59% susțin că tinerii ratează adesea termenele limită și 53% au remarcat că tinerii întârzie frecvent la şedinţe.
Angajatorii nu sunt fani prea mari nici ai atitudinilor generației Z. 58% dintre ei au spus că persoanele din generația Z se simt jignite prea ușor și nu sunt pregătite pentru piaţa muncii în general. 63% dintre ei au spus că tinerii consideră că au prea multe drepturi, 57% spun că tinerilor le lipsește profesionalismul, 55% au spus că tinerii nu răspund bine la feedback-ul constructiv și 52% au spus că tinerii au abilități slabe de comunicare.