Antena Meniu Search
x

Video Paradox pentru angajaţii români în 2024. Patronii sunt obligaţi să le mărească salariile, însă în mână vor lua mai puţin decât acum

Statul îi obligă pe patroni să majoreze salariul minim pe economie al angajaţilor cu cel puţin doi ani vechime. Măsura va fi aplicată de la 1 ianuarie, dar ar putea fi doar praf în ochii salariaţilor. Unele firme ar putea face majorări de câţiva lei, doar ca sa respecte legea. 

de Redactia Observator

la 30.11.2023, 21:28

Vezi și

Salariul minim pe economie va putea fi acordat pentru 24 de luni. După această perioadă, angajatorii vor fi obligaţi să mărescă lefurile, dar statul nu impune cu cât. 

Multe companii le vor mări salariile angajaţilor doar pe hârtie

Adrian Negrescu, analist economic: Vor fi foarte multe companii care vor modifică doar din pix salariul cu 5 lei, 10 lei pentru a se încadra în limitele legii. Multe dintre companiile din România sunt secătuite din punct de vedere financiar, abia au bani să se descurce de la o luna la altă.

Un angajat căruia i se măreşte leafă cu 10 lei va ieşi în pierdere. Va primi 2.000 de lei în mână, cu 79 de lei mai puţin decât dacă era plătit cu salariul minim pe economie. Explicaţia - 200 de lei din venitul minim sunt scutiţi de taxe. 

Pe acelaşi subiect

Noua măsură ar putea aduce scumpiri la preţul produselor şi al serviciilor

Corneliu Bodea, antreprenor: Orice creștere forțată de salarizare are darul de a pune presiune pe angajatori. Mă aștept că marea majoritate a angajatorilor să facă creșteri dar care să fie mai degrabă modice.

Dan Schwartz, expert fiscal: Obligativitatea de a crește salariul fără ca să existe o creștere de productivitate a muncii nu face altceva decât să aducă costuri ineficiente asupra angajatorilor, ceea ce se va regăși în, așa cum va spuneam, limitare de activitate, închideri de firme, șomaj, emigrație din România.

În plus, companiile vor introduce costurile majorărilor salariale în preţurile produselor şi serviciilor, astfel încât am putea fi puşi în faţa unor noi scumpiri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Paradox pentru angajaţii români în 2024. Patronii sunt obligaţi să le mărească salariile, însă în mână vor lua mai puţin decât acum