Antena Meniu Search
x

Video Planul elevului român care-i cel mai bun din lume la matematică. De ce vrea să plece din ţară

Elevii de top ai României au fost premiaţi astăzi de Guvern. Însă toţi visează să studieze în stăinătate. Motivele: acolo facultăţile au dotări extraordinare, iar posibilităţile de angajare sunt nelimitate. Profesorii care le-au fost mentori s-au resemnat, asistă de ani de zile la "exodul creierilor".

de Redactia Observator

la 12.12.2023, 19:54

Vezi și

La prima vedere, David pare un elev obişnuit. Perfomanţele lui îl scot din anonimat. Este cel mai bun din lume la matematică, în acest an a luat aurul la Olimpiada Internaţională din Japonia, cu punctaj maxim. Un rezultat uimitor pentru toţi, unul muncit pentru el.

Secretul succesului lui David, olimpic internaţional la matematică

"Secretul succesului e consistenţa. Trebuie să lucrezi constant, să nu te dai bătut. Sfatul pe care îl dau eu este să lucraţi din pasiune pentru că dacă lucrezi forţat şi dacă nu lucrezi din pasiune nu o să îţi mai placă ce faci", spune David.

David şi-a descoperit pasiunea de mic. Acum este elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Matematică din Bucureşti. Pasiunea pentru matematică a pornit însă acum mulţi ani. O profesoară i-a prezentat un Univers de care avea să nu să se mai despartă toată viaţa.

Pe acelaşi subiect

"În casa a treia am avut o profesoară. Atunci ne explica concepte matematice prin poveşti cu zei greci şi tot felul de poveşti interesante. Totul era foarte, foarte interactiv", povesteşte David.

Vrea să meargă la studii în străinătate

Pentru performanţele lui uriaşe, România este mult prea mică. La fel ca alţi elevi de top, vrea să meargă la facultate în străinătate.

"Eu plănuiesc să studiez în străinătate, în special în America. Am aplicat la faculate, aştept răspunsul de la Harvard. Au dotaţii foarte bune, au profesori foarte buni, dar cred că cea mai bună chestie este competiţia. Părerea mea este că îţi trebuie un mediu care să te stimuleze", mai spune David.

Nu este singurul care se visează departe. Anul acesta, România a ocupat locul patru în lume la Olimpiada de Matematică. Niciunul din cei şase membri ai echipei de top nu vrea să rămână aici. Dotările universităţilor, dar şi posibilităţile pe care le au după absolvire sunt doar câteva dintre motivele pentru care visurile lor devin realitate în altă parte. Profesorii care le-au fost mentori aici asistă neputincioşi la acest fenomen.

"Exodul creierelor" din România

"Cei mai mulţi dintre ei pleacă în străinătate, poate 1 la 20-30 să mai rămână în România şi undeva după anul 3 de facultate şi aceştia vor pleca. În străinătate, aceştia au condiţii de top, cu facultăţi de renume mondial. Şi mai trist e că mulţi dintre ei nu se mai întorc apoi în România", mărturiseşte Flavian Georgescu, profesor de matematică.

"Legat de cei care pleacă, eu văd lucrurile astea foarte bine. Îi văd ca nişte ambasadori care se duc şi ne reprezintă", crede Dan Dumitrescu, profesor de matematică. 

"Problema este ce se întâmplă după ce ei termină facultatea. Să ştiţi că am nişte mici semnale. Nu ştiu dacă s-ar întoarce fizic, dar deja copiii olimpici din anii trecuţi chiar mi-au spus că vor să ajute la pregătirea loturilor următoare, e un prin pas", adaugă Cătălin Gheorghe, coordonator lotul olimpic.

Deşi nu există date exacte despe numărul studenţilor care pleacă în străinătate, UNESCO estimează că aproape 40.000 de tineri români studiază în altă ţară. Lor li se adaugă cei 138 de elevi răsplătiţi cu premii de până la 15.000 de lei la Gala Olimpicilor, organizată de Ministerul Educaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » Planul elevului român care-i cel mai bun din lume la matematică. De ce vrea să plece din ţară