Tinerii români, încurajați să muncească la sat, în agricultură
Tinerii români sunt încurajaţi să se întoarcă să muncească la sat. Fermierii care îi vor angaja vor primi de la Ministerul Agriculturii până la 1000 de lei în fiecare lună
De Redactia Observator la 10.03.2019, 00:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Tinerii români sunt încurajaţi să se întoarcă să muncească la sat. Fermierii care îi vor angaja vor primi de la Ministerul Agriculturii până la 1000 de lei în fiecare lună Doar că forţa de muncă nu e uşor de găsit. Iar pentru a obţine banii de la stat, fermierii vor fi obligaţi să angajeze doar persoane cu studii în agricultură.
Într-o fermă de lângă Timişoara, oamenii lucrează de dimineaţă până seara. O singură familie se ocupă de 300 de oi.
ILEANA OPREA, fermier: Nu prea se mai gaseste foarta de munca! In ziua de astazi foarte greu gasesti un om care sa vina chiar si cu salariu bun, bine platit. Nu gasim! In weekend mai avem prieteni care vin si ne ajuta de placere si in rest ne ajutam in familie.
În această situaţie sunt mai toţi micii fermieri din ţară. Lipsa forţei de muncă ar fi una din principalele probleme cu care se confruntă.
ANDREI GHERGHEL, fermier: Deţinem o feră de bonvine între Sibiu şi Braşov , ferma 200 vaci de carne rasa limosine. Lucrăm cu oameni de acolo din zonă şi să spun drept nu prea găsim oameni de meserie. Nu găsim ingineri zootehnişti, nu găsim chiar şi mecanici profestionşti, tractorişi.
În mediul rural, rata sărăciei ajunge la 54%. Pentru a-i aduce pe tineri înapoi la sat, ministerul Agriculturii propune un sprijin lunar de până la 1.000 de lei pentru fermierii care angajează persoane cu studii în domeniul agricol.
CLAUDIU DAVIŢOIU, patron ferma vaci de lapte: Bine ar fi ca aceşti bani să fie neimpozabili. Că dacă sunt şi impozabili înseamnă că luăm aproape jumătate din ei.
ION NEAGU, horticultor: Nicio şansă sa stabileşti tinerii la ţara. Nu sunt nici condiţii. Vin produse de import de afara, iar producătorul e terminat. Degeaba dă statul subvenţii şi tot felul de alocaţii dacă piaţa e acaparată de cele care vin încoa.
Părerile sunt împărţite printre tineri. În România, salariile din agricultură abia ajung la câteva mii de lei, faţă de mii de euro în străinătate. În plus, în oraşe din ţară, găsesc şi alternative.
Proiectul este în dezbatere publică până pe 18 martie. Statul propune o alocare de 30 de milioane de lei în 2019, bani care ar ajuta la angajarea a trei mii de tineri în mediul rurual.