Unul din 3 blocuri din Bucureşti nu are apă caldă. Termoenergetica are nevoie de cel puţin 2.000 de noi angajaţi pentru a întreţine reţeaua
De parcă nu sunt destule probleme cu apa caldă în Capitală, a mai apărut una. Compania de termoficare a rămas fără angajaţi, îi lipsesc cel puţin 2.000 de oameni pentru a putea îngriji întreaga reţea. Acum, Termoenergetica caută să angajeze chiar şi oameni fără pregătire în domeniu. Între timp, unul din trei blocuri din Bucureşti nu are apă caldă.
De Andreea Milea la 15.07.2022, 20:05Dacă în vremurile bune, Termoenergetica avea 7.000 de angajaţi, acum a rămas cu 3.000. Dintre ei, doar 2.000 fac muncă de teren. Mult prea puţini pentru a putea repara avarii pe o mie de kilometri de reţea primară şi pe alţi 3.000 de km de reţea secundară de termoficare. "Numărul a scăzut foarte mult în ultimii 5 ani. A fost perioadă de insolvenţă a Radet-ului, falimentul şi din cauza insolvenţei mulţi au plecat", a declarat Claudiu Creţu, director Termoenergetica. Compania caută să angajeze sudori, ingeri, instalatori şi mecanici. Criza este atât de mare încât reprezentanţii firmei sunt dispuşi să instruiască oameni fără pregătire. În fiecare lună vor fi scoase la concurs 100 de posturi.
Luna trecută, din 100 de locuri, s-au ocupat doar 30
"Ne interesează câteva sute sau pana la 1.000 de oameni. Căutăm muncitori necalificaţi, căutăm tineri care vor să înveţe. Poate avea si 40 de ani. Nu e o problemă", a declarat Claudiu Creţu, director Termoenergetica. Însă prea puţini şi-au depus dosarul de angajare. Luna trecută, din 100 de locuri, s-au ocupat doar 30. Cei mai mulţi au renunţat la job după prima zi de muncă.
"Nu vin la angajări, nu găsim meseriaşi, nu găsim sudori, lăcătuşi în piaţă. Programul este de 10 ore, inclusiv sămbăta. Sunt insuficienţi pentru ce volum de muncă este", a declarat Florin Friptu, ingier şef şantier. Vechii angajaţi abia dacă mai fac faţă avariilor din reţea. Pe acest şantier se vor înlocui 100 de metri din reţeaua principală a termoenergetica. Dacă în mod normal la o astfel de lucrare ar fi trebuit sa participe 20 de angajaţi, pentru că e lipsa de angajaţi, sunt doar 9 oameni. "Rezistăm foarte greu, foarte greu. Ne dorim să facem mai multe reparatii. Dar e nevoie de oameni", a declarat Claudiu Creţu, director Termoenergetica. Situaţia o decontează tot locuitorii Capitalei.
"De 2 săptămâni nu mai avem apa calda şi ni s-a promis ca azi pe 15 va da apă caldă si e oprită şi acum. Nu curge deloc", a declarat Ion Ioneşti, preşedinte de bloc. Salariul unui muncitor necalificat porneşte de la 2.000 de lei şi poate ajunge la 3.000 de lei cu bonuri de masă şi sporuri. Cei care au experienţă în domeniu, pot primi până la 6.000 de lei în funcţie de specializare.